Bosna i Hercegovina     | 07.12.2020. 12:21 |

Egzistencijalnu naknadu u BPK Goražde ostvaruje oko 320 bivših boraca

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. decembra (FENA) - Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde teče bez zastoja, uprkos teškom stanju u budžetu koje je posljedica pandemije koronavirusa.

U ministarstvu pojašnjavaju da broj korisnika varira iz mjeseca u mjesec, a kreće se u rasponu od 300 do 320 osoba, za što se u prosjeku mjesečno izdvaja oko 60.000 KM.

Resorni ministar Edin Aganović ističe da je u ove svrhe iz budžeta do sada izdvojeno oko 600.000 KM.

- Zadovoljni smo implementacijom prava na egzistencijalnu naknadu u ovoj godini koja je, uprkos teškim vremenima, na neki način dala pozitivan efekat koji se ogleda u tome da je znatno manji broj zahtjeva za jednokratne pomoći. Nažalost, s druge strane  sve je više zahtjeva za pomoć u liječenju ove populacije i članova njihovih porodica, koji sve češće obolijevaju od teških bolesti i ta individualna prava se redovno izmiruju - pojašnjava Aganović.

U tom smislu i ove godine je nakon potpisivanja ugovora sa liječilištima ponovo započelo  banjsko-klimatsko liječenje.

- Ove godine smo potpisali ugovor sa tri liječilišta u BiH tako da i to ide svojim tokom. Imamo pravilnik kojim je jasno definisano kako i na koji način neko može koristiti ovu uslugu a takođe imamo i listu oboljenja koja je usklađena sa listom Kantona Sarajevo - naveo je on.  

Što se tiče egistencijalne naknade, u ministarstvu vjeruju da problema u implementaciji ovog prava do kraja godine neće biti.

- Početkom godine mi smo prvi u FBiH počeli s implementacijom ovog prava sa kofecijentom isplate 4 KM po mjesecu učešća u oružanim snagama. Nakon usvajanja budžeta BPK Goražde za 2021. kantonalna Vlada će donijeti odluku o visini koeficijenta za narednu godinu - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!