Najave     | 07.12.2020. 11:09 |

Sutra objava rezultata istraživanja TIMSS o obrazovanju u BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. decembra (FENA) – Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH objavit će sutra u 10.00 sati na programu BHT1 izvještaj i preporuke međunarodnog istraživanja TIMSS 2019 za Bosnu i Hercegovinu.

TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti, koje pruža podatke o učeničkim postignućima iz spomenutih oblasti i elementima koji na njih utječu.

Pandemija i prelazak na nove oblike izvođenja nastave stavljaju na ispit ne samo metode podučavanja i tehnološke pretpostavke, već i posjedovanje ključnih kompetencija i funkcionalnih znanja kod nastavnika i učenika.

Iz toga je jasno, smatraju u Agenciji, da je krajnji trenutak za poduzimanje nužnih mjera koje obrazovanje u BiH trebaju učiniti kvalitetnijim i svrsishodnijim.

Rezultati istraživanja TIMSS 2019 bit će nova prilika za nadležne obrazovne vlasti u BiH da poduzmu korake za neodgodivo unapređenje kvalitete obrazovanja. 

Istraživanje TIMSS u svijetu se provodi od 1995. godine među učenicima četvrtih i osmih razreda osnovnih škola, a u njemu sudjeluje više od 60 država. BiH je u istraživanju TIMSS sudjelovala dva puta, 2007. i 2019. godine.

TIMSS je, uz PISA i PIRLS, jedno od tri najveća međunarodna istraživanja u obrazovanju i u BiH ih provodi Agencija za  predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, u suradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja i međunarodnim partnerima, saopćeno je iz Agencije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'