Regija     | 05.12.2020. 14:56 |

Zapadni Balkan preplavljen pozitivnim volonterskim pričama tokom pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Projekat ROUTE WB6 je u povodu Međunarodnog dana volontera 5. decembra istakao potrebu za reformama volonterske politike u regiji zapadnog Balkana sa ciljem zaštite volontera kao i onih koji organizuju volonterske aktivnosti.

Kordinatorica projekta ROUTE WB6 Ines Bulajić smatra da je zapadni Balkan preplavljen pozitivnim pričama o pojedincima i grupama koji su doprinijeli pružanju pomoći lokalnim zajednicama u vrijeme potrebe.

- Pojavom pandemije COVID-19 osvijestilo nas je koliko smo svi međusobno povezani i kako posljedice utječu na sve nas. Još jednom se pokazala potreba za regulisanjem volontiranja jasnim zakonskim okvirom koji podstiče i povećava njegovu vrijednost, imajući na umu regionalnu perspektivu - istakla je.

Pojasnila je da projekat ROUTE WB6 radi na temeljima regionalne volonterske politike koju će organizacije u tom projektu koristiti kao okvir za zagovaranje reformi volonterske politike na zapadnom Balkanu.

- Uspostava regionalnog volonterskog servisa i implementacija regionalnog volonterskog prekograničnog programa ROUTE WB6 naš je prioritet u 2021. godini. Uvjereni smo da ćemo mladim ljudima Zapadnog Balkana pružiti prvu priliku za volontiranje širom regije - kazala je.  

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog dugoročnog i kratkoročnog volontiranja kao alata koji će doprinijeti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regiji, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrijednosti koje vode pomirenju, stabilnosti i prosperitetu regije.

Projekat provodi konzorcij koji vodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s organizacijama Beyond Barriers, SEEYN, Lens, Kulturnim centrom mladih Bitola, UDP Zid i Mladim istraživačima Srbije.

Projektu se u decembru mjesecu priključuje i novi partner, Institut za razvoj mladih KULT, saopćeno je iz Regionalnog ureda za saradnju mladih. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom