Regija     | 05.12.2020. 10:29 |

Postignut kompromis oko financiranja slovenske agencije STA

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. prosinca (FENA) - Slovenski zastupnici, nakon sedmosatne rasprave, pozvali su vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA) i vladinog ureda za komunikacije (UKOM) da što prije zaključe novi ugovor o financiranju te novinske agencije.

Takav je poziv vladi, na prijedlog oporbenih zastupnika, u petak kasno navečer donio parlamentarni odbor za kulturu, zatraživši da se agenciji omogući obavljanje njezine važne javne službe i da joj se osiguraju potrebna sredstva za ovu i sljedeću godinu.

To je pitanje zadnjih dana izazvalo brojne političke reakcije, pa i ocjene da se radi o pokušaju političkog utjecaja vlade na rad novinara i urednika, nakon što je vodstvo agencije objavilo da nije dobilo redovni obrok za financiranje za listopad i da joj prijeti obustava poslovanja jer vlada ne želi zaključiti novi ugovor za 2021. godinu, dok je UKOM navodio da mu vodstvo STA ne dopušta uvid u dokumentaciju o drugim izvorima svojih prihoda, prenosi Hina.

Kompromisnim zaključkom koji su podržali zastupnici vladajućih, agencija je pozvana da UKOM-u dostavi dokumentaciju o svojim prihodima.

Između vodstva agencije i vodstva UKOM-a koji predstavlja državu kao osnivača STA u zadnje je vrijeme dolazilo do polemika oko potrebnih sredstava za rad novinara jer je agenciji obustavljeno financiranje i prijetilo se da neće biti sklopljen novi ugovor za 2021. godinu.

To je predstavnik vlade u UKOM-u tumačio kao pokušaj pritiska da vodstvo STA transparentno otkrije dodatne izvore prihoda koje ostvaruje na tržištu, a STA kao politički pritisak sadašnje vlade Janeza Janše da odustane od objava sadržaja koji vladi nanose političku štetu.

STA godišnje treba oko 4 milijuna eura, od čega polovicu sredstava dobiva od osnivača, države, kao javna služba.

Protiv uskraćivanja sredstava novinskoj agenciji na koju su pretplaćeni svi domaći servisi i mediji, državne ustanove i poduzeća u većinskom vlasništvu države, ali i strana veleposlanstva i nevladine udruge, protestiralo je inače minulih dana slovensko novinarsko društvo, a protiv političkih pritisaka na rad slovenskih novinara i urednika izjasnili su se Europska udruga novinskih agencija (EANA), te Europska federacija novinara (EFJ).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom