Stranačke aktivnosti     | 04.12.2020. 18:13 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

DF: Pripremljen je anti-Tegeltija zakon

Demokratska fronta u toku sljedeće sedmice uputiti će u parlamentarnu proceduru prijedlog novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator su korupcije u BiH. Da bi se afere u pravosuđu spječile, mi u DF-u temeljem Mišljenja Evropske komisije, koje poziva na isto, smatramo da je nužno promijeniti Zakon o VSTV-u.

Stoga smo pripremili tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi obezbjedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a, te koji bi imao svojstvo pravnog lica, a birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Demokratska fronta odmah je po objavi Mišljenja Evropske komisije, krenula sa radom u cilju izmjene Zakona o VSTV-u. Očekujemo od političkih opcija koje se zalažu za borbu protiv korupcije ili da podrže rješenja koja DF nudi, ili da s tim u vezi daju svoje sugestije na tekst prijedloga zakona, koje ćemo ukoliko su u skladu sa pozitivnim pravnim propisima rado uvažiti.

Demokratska fronta se pridružuje pozivima Delegacije Evropske unije u BiH i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji sugerišu predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, podnošenje ostavke, s obzirom da su brojne afere koje se vežu za njegovo djelovanje dovele do gubitka povjerenja građana u pravosuđe.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom