Bosna i Hercegovina     | 04.12.2020. 14:50 |

Brigadni general Folkestad preuzeo dužnost komandanta NATO štaba Sarajevo (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Primopredaja dužnosti komandanta NATO štaba Sarajevo između dosadašnjeg komandanta, brigadnog generala Wiliama Edwardsa i nastupajućeg komandanta, brigadnog generala Erica Folkestada upriličena je danas u Sarajevu.

Folkestad dolazi s dužnosti zamjenika komandanta Kopnene vojske SAD-a za Afriku i Borbene grupe za Južnu Evropu.

Edwards je u obraćanju istakao da OSBiH imaju značajan manjak resursa što je rezultat nedostatka saradnje u proteklim godinama.

- Kada oficiri sjede cvokoćući od zime u svojim kancelarijama bez grijanja, a vojnici žive u kasarnama također smrzavajući se bez grijanja, onda se morate zapitati kako se mogu provoditi reforme odbrane u takvom okruženju - dodao je Edwards.

Folkestad je poručio da ljudi u BiH trebaju biti ponosni na napredak ostvaren u 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Zajedno možemo nastaviti nadograđivati decenije napretka, sigurnosti i prosperiteta koje donosi partnerstvo BiH sa NATO-om - rekao je Folkestad.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson zahvalio je Edwardsu na njegovom angažnamu i rezultetima, te poželio dobrodošlicu Folkestadu u njihov tim.

Komandant Komande savezničkih snaga Napulj admiral Robert Burke kazao je da su Edwardsova strateška perspektiva, diplomatska oštroumnost i vizionarsko vodstvo doveli do bolje spremnosti i boljeg korištenja resursa, a da Folkestad donosi ogromno iskustvo i operativnu perspektivu. 

Pogledajte https://fena.ba/video/5145

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1APF7BGoQLi2f0r5qgi_6dcHTFm7TCznU?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo