Kultura     | 04.12.2020. 14:28 |

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena Napretkova izložba PULS 'Sunce u prosincu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Izložba umjetničkih djela "Sunce u prosincu" nastalih u projektu PULS – Posavski Umjetnički Likovni Simpozij otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u okviru Napretkovih Božićnih dana.

Ovom prilikom su se petnaest umjetnika: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković  predstavili sa 47 likovnih radova nastalih u okviru projekta PULS. Radovi su nastajali tijekom 2018. i 2019. godine, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Na otvorenju izložbe prigodna obraćanja imali su predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Nikola Čiča, počasni predsjednik HKD Napredak Franjo Topić i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

U znak zahvalnosti i u čast domaćinstva izložbi PULS-a, uime Hrvatskog kulturnog društva Napredak Galeriji je darovana slika umjetnika Ante Kajinića, koja će ostati trajno pohranjena u zbirci Umjetničke galerije BiH.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović je rekao kako mu je izložba PULS izuzetno draga, kao i sve ono što Napredak napredno radi, a osobito je istaknuo naklonost ka svemu onome što dolazi iz Bosanske posavine, tog posebnog i lijepog dijela BiH. 

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča navodi da je izložba PULS nastala u Bosanskoj posavini u sklopu Posavskog umjetničkog likovnog simpozija koji se već treću godinu zaredom održava u Napretkovoj Otvorenoj kući i da predstavlja samo dio onoga što će moći biti viđeno u okviru Napretkovih Božićnih dana, a čija je središnja manifestacija Napretkov svečani Božićni koncert koji će biti upriličen u Narodnom kazalištu u Sarajevu.

Počasni predsjednik Napretka Franjo Topić  je izrazio zahvalnost svima koji su nazočili otvorenju izložbe PULS-a čija su djela nastala u lijepom Garevcu/Modriča. Istaknuo je i kako je ova izložba jedna od više od 850 izložbi koje je Napredak priredio od obnove 1990. godine.

Projekt PULS započeo je 2018. godine u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu/Modriča. Zakladu i kao i PULS vodi Slavica Mijić Lukač. Otvorena kuća je zaklada Napretkove Središnje uprave i postoji 20 godina. Dobijena je i obnovljena jedna od najstarijih škola (1885. g.) u Bosni i Hercegovini. Dosad su unutar Otvorene kuće organizirane različite radionice i skupovi.

Jedan od projekata Zaklade je i PULS pod umjetničkim vodstvom akademskog slikara Ante Kajinića. Ovom izložbom se Otvorena kuća na poseban način uključuje i u obilježavanje važnog jubileja svoga osnivača – 30 godina od obnove Hrvatskog kulturnog društva Napredak, istaknuto je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana