Bosna i Hercegovina     | 04.12.2020. 13:19 |

Ambasador Spahić razgovarao sa ministricom vanjskih poslova Kenije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Keniju sa sjedištem u Kairu Sidik Spahić sastao se u četvrtak sa ministricom vanjskih poslova Kenije Rejčele Omamo, koja je čestitala Spahiću predaju akreditiva predsjedniku Republike Kenije i prenijela njegove pozdrave članovima Predsjedništva i ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Spahić je ministrici Omamo čestitao na izboru Kenije za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN za period 2021/2022, čiju kandidaturu je podržala Bosna i Hercegovina.

Zahvalio se na davanju saglasnosti nadležnih organa Kenije za prihvatanje počasnog konzula BiH u Keniji i izrazio nadu da će Počasni konzulat BiH u Nairobiju biti uskoro otvoren.

U nastavku razgovora, ambasador Spahić je zatražio pomoć ministrice Omamo u procesu uknjižbe objekta u Nairobiju koji je BiH dobila u postupku sukcesije imovine bivše SFRJ.

U tom pogledu, ministrica je obećala pomoć i odredila svog saradnika koji će pratiti ovaj postupak.

Također, ambasador Spahić je zamolio za pomoć Ministarstva vanjskih poslova u brisanju Bosne i Hercegovine sa liste država čiji su građani po dolasku u Keniju obavezni ići u karantin.

Molbu je argumentirao činjenicom da su susjedne zemlje izuzete od ove restrikcije a da Bosna i Hercegovina sa tim zemljama ima dogovoren ulazak bez PCR testa.

Ministrica Rejčele Omamo je obećala da će o zahtjevu ambasadora Spahića biti obaviješteno Ministarstvo zdravlja Kenije.

Na kraju razgovora, ministrica Omamo iskazala je interes za uspostavljanje saradnje dviju država na području nauke i tehnike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom