Bosna i Hercegovina     | 04.12.2020. 12:39 |

Optužnica protv dvojice državljana BiH zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Podignuta je optužnica protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine zbog krijumčarenja ilegalnih migranata iz Maroka i Alžira, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. 

Optuženi su Mirza Puriš, rođen 1996. u Sarajevu, kao i Elvir Sejdić, rođen 1988. u Odžaku, a na teret im se stavlja da su radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, krijumčarili ilegalne migrante koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Prlikom izvršenja kaznenog djela, Puriša i Sejdića su otkrili i spriječili policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Optužnica ih tereti da su sredinom 2020. godine stupili u kontakt s ilegalnim migrantima koji su boravili na području BiH te radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport trojice državljana Maroka i jednog državljanina Alžira preko teritorije Bosne i Hercegovine, iz pravca Sarajeva do Bihaća, u zamjenu za novčanu naknadu od krijumčarenih osoba. 

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Optuženi se terete za kazneno djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom