Bosna i Hercegovina     | 03.12.2020. 16:52 |

Dodijeljene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3.decembra (FENA) - Nagrade Evropske unije za najbolje istraživačke priče koje su objavljene u prošloj godini u Bosni i Hercegovini dodijeljene su danas putem online događaja u organizaciji Balkanske regionalne istraživačke mreže (BIRN Hub). 

Ceremoniju je otvorio ambasador Johan Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, istaknuvši kako je “istraživačko novinarstvo neophodno za zdravo demokratsko društvo, novinari u potrazi za istinom dovode nas do svijesti o ključnim dogovorima, raspravama i događajima koji bi inače ostali skriveni od očiju javnosti, činjenicama koje javnost ima pravo znati, ali nema sopstvenog načina da ih pronađe”.

Poseban naglasak je stavio na to da su vladavina prava i sloboda govora ključne na putu ka Evropskoj uniji, te da su ‘alfa i omega u procesu priključivanja”. Na kraju je dodao da vlasti moraju pronaći sistemska rješenja za zaštitu novinara i novinarki od napada i prijetnji, saopštio je BIRN. 

Semir Mujkić osvojio je prvu nagradu za istraživačko novinarstvo za “Serijal o ruskom uticaju i ekstremnim grupama u BiH”, a u istraživanju su pored Mujkića bile uključene i novinarke Emina Dizdarević i Lamija Grebo.

Mujkić je u svom obraćanju istakao da je nagrada EU za istraživačko novinarstvo važna budući da je jedna od rijetkih koje se dodjeljuju u našoj državi, a da sama država ne pridaje značaj radu istraživačkih novinara.

Drugu nagradu osvojio je Žurnalov novinar Amarildo Gutić za dokumentarni film “Prsten oko Vitezita”, dok je treća nagrada dodijeljenja novinaru Centra za istraživačko novinarstvo BiH Azharu Kalamujiću za priču “Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve Holokausta”.

U obrazloženju ovogodišnjeg žirija u sastavu: Zlatan Musić, službenik misije OSCE-a u BiH za pitanja sloboda medija, zatim Davor Glavaš, dugogodišnji novinar i medijski stručnjak, voditelj projekta Balkans Media Assistance Program za pomoć medijima na Zapadnom Balkanu i Slavoljub Šćekić, glavni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, navodi se da sve tri priče imaju nešto zajedničko, a to je potpuna posvećenost novinara samoj temi koja se ogleda u količini detalja, podataka i informacija.

Svaka od njih je, kako se ističe, društveno odgovorna i ukazuje na mnoge anomalije koje naše društvo trpi, a vlast uporno zanemaruje

EU nagrada za istraživačko novinarsvo se dodijeljuje u sklopu projekta, koji finansira EU "Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, u 2019, 2020, i 2021. godini u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Nagrade se dodjeljuju za istraživačke priče objavljene između 2018 i 2020. godine. Ukupno će biti dodjeljeno 63 nagrade u periodu od tri godine. Ovim se nastavlja realizacija projekta regionalnih nagrada EU za istraživačko novinarstvo u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj koji je započeo 2015. godine.

Nagrade u Bosni i Hercegovini koordiniše Balkanska Istraživačka Regionalna Mreža, BIRN Hub, koji takođe vodi i regionalni konzorcijum, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta