Stranačke aktivnosti     | 03.12.2020. 16:11 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

KOMISIJI ZA IMENOVANJE UPRAVNOG ODBORA AGENCIJE ZA VISOKO OBRAZOVANJE I OSIGURANJE KVALITETA

Denis Zvizdić

Amir Fazlić 

Nikola Lovrinović

Bariša Čolak

Sredoje Nović

Nenad Stevandić

 

 

OTVORENO PISMO PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI  BOSNE I HERCEGOVINE POVODOM  IZBORA NOVIH ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA

AGENCIJE ZA RAZVOJ VISOKOG OBRAZOVANJA  I OSIGURANJE  KVALITETA BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

Poštovani,

povodom predstojećeg imenovanja novih članova Upravnog odbora Agencije želimo da ovim putem apelujemo na vas da pokažete ličnu, moralnu, ali i društvenu odgovornost i uradite najbolje za visoko obrazovanje i ispoštujete preporuke Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA). Razlog više za ovakav čin jeste i činjenica da se radi o preporukama još iz 2017. godine, prema kojima je neophodno u sastav Upravnog odbora uključiti predstavnike iz reda studenata i  predstavnike van akademske zajednice, tačnije iz privrede.

Agencija za  razvoj visokog obrazovanja  i osiguranje  kvaliteta Bosne i Hercegovine je jedina krovna institucija na nivou države kada je u pitanju visoko obrazovanje. Kao što je poznato,   visoko obrazovanje u Bosni i Herecgovini u cjelini, je na vrlo niskim granama, i razvoj visokog obrazovanja nije bio ni u prošlosti, a čini se nije ni u budućnosti, prioritet niti jednoj, trenutno vodećoj političkoj opciji u BiH. To su pokazali zadnji, i Opći i Lokalni izbori.

Obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava i za svaku državu je ključno za razvoj i napredak. Obrazovanje u svijetu važi kao mjera standarda i stepena razvoja jedne zemlje. Kroz obrazovanje se razvijaju i prenose vrijednosti kao što su integritet, jednakost i osjećaj za  odgovornost pojedinca, što su ključni faktori za uspješno društvo kao cjelinu. Obrazovanjem čovjek postaje kosmopolita.

Prema članu 51  Okvirnog zakona o visokom obrazovanju,  Agencijom upravlja Upravni odbor koji ima deset članova od kojih po tri člana iz sva tri konstitutivna naroda i jedan član iz reda ostalih. Obzirom na ovako široku formulaciju Komisiji su ostavljene otvorene mogućnosti da postupi po preporukama, uvažavajući pri tome sve Zakonom predviđene kriterije za izbor člana UO Agencije.

Parlament Bosne i Hercegovine odgovoran je prema građanima, studentima i poduzetnicima, koji finansiraju rad Javnih univerziteta i ne bi se smio oglušiti o preporuke/zahtjeve koji imaju za cilj stvaranje boljeg okruženja  za rad  univerziteta u BiH.

Poštivanje preporuka u ovom momentu je od esencijalne važnosti, jer svim javnim, ali i privatnim univerzitetima u BiH predstoji institucionalna reakreditacija, ali i akreditacija studijskih programa pojedinačno.

 

Dosadašnja praksa Parlamenta Bosne i Hercegovine, da godinama predlaže i imenuje iste,  politički podobne osobe  ili osobe koje već obnašaju neku funkciju na nekom od univerziteta (rektor, prorektor) za članove Upravnog odbora, se  izuzetno loše odrazila na stanje u visokom obrazovanju s jedne strane, a s druge strane nije niti u skladu sa Evropskim standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. 

 

U cilju što uspješnijeg djelovanja akademske zajednice u BiH, prvenstveno u pravcu njenog aktivnijeg uključivanja u društvena zbivanja na način povećanja blagodati društva u cjelini zahvaljujući najstručnijem dijelu populacije, tražimo od vas da postupite u skladu sa preporukama/zahtjevima ENQE i u interesu visokog obrazovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Izbor i imenovanje kandidata treba da bude zaista transparentno, javno i prije svega bazirano na izboru sposobnih, kompetentnih kadrova, bez obzra na pripradnost političkoj stranci, a prijedlozi traba da dolaze iz baza odnosno ustanova visokog obrazovanja i/ili privrede.

 

Činom uvažavanja preporuka ENQE  bi pokazali koliko ste stvarno zainteresovani  za razvoj univerziteta u BiH,  ali i da ste na putu koji vodi prevenciji korupcije putem povećanja nivoa transparentnosti i odgovornosti u funkcionisanju univerziteta u BiH.

 

 

 

S poštovanjem,

 

Ekspertni savjet za obrazovanje Platforme za progres

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo