Svijet     | 03.12.2020. 14:16 |

U operaciji oslobađanja Nagorno-Karabaha poginula 2.783 azerbejdžanska vojnika

FENA Internet

BAKU, 3. decembra ((FENA) -  Tokom operacije oslobađanja od armenske okupacije u Nagorno-Karabahu poginula su 2.783 azerbejdžanska vojnika.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su u 44-dnevnoj oslobodilačkoj operaciji u Nagorno-Karabahu poginula 2.783, a ranjeno 1.245 pripadnika vojske Azerbejdžana.

U saopćenju se navodi da je tokom borbi u Nagorno-Karabahu nestalo više od stotinu azerbejdžanskih vojnika, a da su u toku DNK analize utvrđivanja identiteta za 103 poginula vojnika.

Identitet poginulih vojnika će naknadno biti objavljen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi pet gradova i oko 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo