Bosna i Hercegovina     | 03.12.2020. 12:37 |

Izrečena prvostepena presuda u predmetu Radovan Paprica i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) -  Odjel I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine danas je donio i javno objavio presudu u predmetu Radovan Paprica i drugi kojom su optuženi Radovan Paprica i Slavko Ognjenović osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po osam godina za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. 

Optuženi Paprica i Ognjenović krivi su što su od početka aprila 1992. godine, pa najmanje do septembra 1992. godine, u kome periodu se odvijao širok i sistematičan napad vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njihove radnje čine dio napada, kao pripadnici vojnih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, upotrebom sile i prijetnje počinili silovanje.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi s odredbama članova 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima djelomično je usvojen imovinskopravni zahtjev oštećene, pa se optuženi obavezuju da oštećenoj, na ime naknade nematerijalne štete, solidarno isplate ukupan iznos od 37.000 KM i to na ime duševnih bolova zbog povrede slobode ili prava ličnosti iznos od 12.000 KM, te duševnih bolova zbog smanjenja životne aktivnosti iznos od 25.000 KM, a sve sa zakonskim zateznim kamatama od dana donošenja prvostepene presude 3. decembra 2020. godine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

U preostalom dijelu postavljenog imovinskopravnog zahtjeva, oštećena se upućuje da zahtjev može ostvariti u parničnom postupku, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom