Svijet     | 03.12.2020. 12:19 |

Sjedinjene Države pooštrile vizna pravila za članove Komunističke partije Kine

FENA Internet

NEW YORK,  3. decembra (FENA) -  Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ograničila je putovanja u Sjedinjene Države članovima kineske Komunističke partije i njihovim porodicama, javio je New York Times u četvrtak, u potezu koji je Kina osudila kao političku represiju.

Nova pravila izdana u srijedu limitiraju važenje putnih viza za članove partije i njihove porodice za mjesec dana i na jedan ulazak u SAD, navode novine u izvještaju, pozivajući se na izvore bliske toj temi.

Ranije su članovi partije, poput ostalih kineskih građana, mogli dobiti američke putne vize na period do deset godina.

- To je očigledno eskaliralo u formu političke represije prema Kini od strane nekih ekstremnih antikineskih snaga u SAD-u koje djeluju iz očigledne ideološke pristrasnosti i duboko ukorijenjenog hladnoratovskog mentaliteta - izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying  na brifingu za novinare u četvrtak.         

New York Times je naveo riječi portparola američkog State Departmenta da je taj potez dio aktuelne akcije na zaštiti Sjedinjenih Država od „malignog uticaja“ Komunističke partije Kine. State Department nije odmah odgovorio na  Reutersov zahtjev za komentarom.

Trumpova administracija nastoji da zacementira naslijeđe odlazećeg predsjednika u politici prema Kini: odnosi između dvije najveće svjetske ekonomije pali su na najnižu tačku u više decenija.

Washington i Peking sukobili su se oko kineskog bavljenja pandemijom koronavirusa, jačanjem kineske kontrole nad Hong Kongom, njenih spornih pretenzija u Južnom kineskom moru, trgovine i američkih optužbi zbog kršenja ljudskih prava u kineskoj pokrajini Xinjiang, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo