Bosna i Hercegovina     | 02.12.2020. 17:10 |

Članovi delegacije PSBiH u PSVE održali video-sastanak s izvjestiocima za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) - Alma Čolo, Borjana Krišto, Snježana Novaković - Bursać, Edita Đapo i Mladen Bosić održali su danas video-sastanak s izvjestiocima za BiH Monitoring komiteta PSVE Tinyem Koxom i Zsoltom Nemethom o implementaciji Rezolucije 2201 (2018), nedavno održanim lokalnim izborima u BiH, kao i o lokalnim izborima u Mostaru, koji će biti održani 20. decembra.

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH Alma Čolo osvrnula se na ispunjene obaveze iz Rezolucije 2201 (2018), naglašavajući da je BiH nedavno usvojila Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja za cilj ima ubrzanje rješavanja velikog broja zaostalih predmeta ratnih zločina.

Čolo je, također, istakla da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa na državnom nivou u parlamentarnoj proceduri, te da se uskoro učekuje da se u parlamentarnoj procedure nađe i Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Čolo je podsjetila i na obaveze koje BiH nije ispoštovala, posebno ističući neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Svoje izlaganje predsjedavajuća Delegacije PSBiH u PSVE zaključila je ocjenom da su nedavno održani lokalni izbori protekli uglavnom u fer i korektnoj atmosferi.

Zamjenica predsjedavajuće Delegacije PSBiH Snježana Novaković – Bursać također je istakla da su opšti izbori 2018. i lokalni izbori 2020. godine, uz određene objektivne poteškoće i manjkavosti, provedeni u demokratskom duhu i fer atmosferi, što se, kako je rekla, očekuje i od predstojećih lokalnih izbora u Mostaru.

U kontekstu ispunjenja obaveza navedenih u Rezoluciji PSVE iz 2018., Novaković - Bursać naglasila je da su načinjeni dalji koraci prema članstvu u Evropskoj uniji, te dodala da BiH u narednom periodu očekuje intenzivan rad na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi bila ispunjena očekivanja građana da BiH 2021. dobije kandidatski status.

Novaković - Bursać upoznala je izvjestioce o tome da je proces povratka izbjeglica i raseljenih osoba praktično završen,  kao i o tome da je smrtna kazna u Republici Srpskoj efektivno ukinuta.

Prema njenim riječima, u svim kantonima Federacije BiH i dalje je potrebno neodložno djelovati u pravcu implementacije konstitutivnosti srpskog naroda.

Osvrćući se  na Rezoluciju 2201 (2018), zamjenica predsjedavajuće Delegacije PSBiH Borjana Krišto u svom izlaganju ocijenila je da je, kad je riječ o BiH, stanje skoro nepromijenjeno.

U BiH i dalje, kako je rekla Krišto, imamo nametanje i donošenje protivzakonitih odluka, kao i stremljenje određenim unitarističkim politikama što je suprotno ustavnoj strukturi BiH kao države tri konstitutivna naroda.

Prema riječima Krišto, u BiH se desio nezakonit izbor članova Centralne izborne komisije (CIK). Takav način izbora članova CIK-a, kojim su ignorisane odluke Komisije za izbor i imenovanje, kao i odredbe Izbornog zakona BiH, doveo je do toga da je, smatra Krišto, CIK izgubio legalitet i legitimitet.

U svom obraćanju Krišto je podsjetila i na to da se na opštim izborima 2018. godine treći put dogodila, kako je navela, uzurpacija hrvatskih političkih prava u Predsjedništvu BiH nametanjem nelegitimnog člana Predsjedništva BiH izabranog isključivo bošnjačkim glasovima.

S tim u vezi, Krišto je kazala kako je prioritet reforma izbornog zakonodavstva u duhu implementacije odluka Ustavnog suda BiH.

Iznalaženjem rješenja tog pitanja, podvukla je Krišto, svakako bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a samim tim bi se ostvario i napredak na euroatlantskom putu na kome BiH trenutno tapka u mjestu.

Krišto je pozitivnim ocijenila usvajanje Državne strategije za rad na ratnim zločinima, kao i usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na grad Mostar.

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Edita Đapo upozorila je na to da su, kako je rekla, svi dosadašnji izbori pokazali da izborni proces u BiH nema smisla, niti svoju suštinsku ulogu koju mora imati u demokratskom društvu.

Nakon svakih izbora, rekla je Đapo, imamo brojne afere i eklatantne primjere izbornih prevara, od kojih se neke već procesuiraju, poput afere "Kamber" u Krajini, gdje su ukradene hiljade glasova.

Prema riječima Đapo, posljednji brutalni izborni inžinjering u Srebrenici, gdje je također Tužilaštvo BiH utvrdilo nepravilnosti, dokazuje da je neophodno izmijeniti Izborni zakon i unaprijediti izborni proces u pravcu uvođenja elektronskog glasanja.

Član Delegacije PSBiH u PSVE Mladen Bosić istakao je da postoje problemi u funkcionisanju aktuelne vlasti na nivou BiH, dodavši da je to očigledno jer iz Vijeća ministara BiH u PSBiH stiže veoma malo tačaka dnevnog reda.

Prema ocjeni Bosića, stranke iz vladajuće koalicije sukobljavaju se na pitanjima prošlosti zato što im to donosi glasove, umjesto da rade na tome kako da bude bolje u budućnosti.

Bosić je u svom izlaganju izrazio mišljenje da je glavni problem BiH nefunkcionisanje pravne države i da je to pitanje potrebno prioritetno riješiti kako bi se moglo krenuti naprijed.

Naveo je primjer Brčko Distrikta BiH, gdje su se tužilaštvo i policija, na podsticaj supervizora, uhvatili u koštac s izbornim prevarama.

Kao posljedicu, rekao je Bosić, imamo veliki broj lica koja se procesuiraju, dok je to u drugim dijelovima BiH izostalo, osim u Srebrenici, gdje takve aktivnosti pravosudnih organa, zbog osjetljivosti sredine, dobijaju politički prizvuk.

Na sastanku, na kome je učestvovala i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova, dogovoreno je da se u januaru održi još jedan sastanak članova Delegacije PSBiH u PSVE s izvjestiocima Monitoring komiteta za BiH.

Izvještaj Monitoring komiteta o BiH trebao bi se razmatrati na januarskom zasjedanju PSVE, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana