Bosna i Hercegovina     | 02.12.2020. 15:33 |

Ombudsmeni BiH traže jednak pristup pravima za osobe s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ističu, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom - 3. decembra, da i dalje postoje razlike i diskriminacija osoba s invaliditetom, a da je njihov položaj dodatno usložnjen uslijed pandemije virusa korona.

- Nažalost, i dalje postoje problemi u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom kao što su arhitektonske barijere, nepristupačnost javnom prijevozu, a što znatno otežava i druga prava – navodi se.

Ombudsmeni pozivaju nadležne organe da preduzimaju sistemska rješenja, koja će u različitim situacijama osigurati pristupačnost usluga osobama sa invaliditetom te da se prate smjernice Svjetske zdravstvene organizacij (WHO) ili međunarodnih organizacija osoba sa invaliditetom.

Ukazuju i na nedostatak informacija i komunikacija osobama sa oštećenjima sluha, vida, intelektualnim ili fizičkim invaliditetom, a  iz tih razloga su uskraćeni o ključnim informacijama o prevenciji i pomoći za virus COVID 19. Takođe, posebno zabrinjava što objekti koji su predviđeni za karantin ili transport u vezi sa COVID 19 ne odgovaraju osobama za invaliditetom, ističe se.

Ombudsmeni BiH ističu da ostvarivanje prava garantovanih UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, koju je ratifikovala Bosna i Hercegovina podrazumijeva obavezu države da učini sve da olakša život osoba sa invaliditetom i omogući potpuno učestvovanje u svim aspektima života, rada i uključenosti u zajednicu.

- Imajući u vidu sve navedeno, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju sve nadležne organe vlasti u BiH da ulože napore i preduzmu konkretne mjere koje će omogućiti jednak tretman bez diskriminacije po bilo kom osnovu osobama sa invaliditetom - navodi Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo