Ekonomija     | 02.12.2020. 14:46 |

BH sedmice inženjerstva - U fokusu inovacije i pametne tehnologije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Inovacije i pametne tehnologije u fokusu su konferencije BH sedmica inženjerstva, koja će ove godine biti održana u hibridnom obliku od 9. do 16. decembra u Tuzli.

BH sedmica inženjerstva i ove godine okuplja veliki broj eminentnih profesora, inovatora, poduzetnika u organizacionom odboru, te spaja bh. akademsku zajednicu sa akademskom zajednicom naše dijaspore.

U okviru konferencije bit će predstavljene inovacije, svjetske tendencije i uspješne inicijative iz oblasti pametnih tehnologija, Green Deal rezolucije Europske komisije, održivih resursa, a govornici će demonstrirati načine na koje se bh. privreda približava svjetskim trendovima u tim oblastima.

Konferencija je namijenjena ljudima iz struke, kao i građanima koji se žele bolje upoznati sa inžinjerskim rješenjima i tehnološkim razvojem u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju 9. decembra otvara FinTech Industry sa panelom o temi virtuelnog novca, digitalnih valuta i e-bankarstva, a registracija za ovaj panel može se obaviti na linku https://zoom.us/webinar/register/WN_LlZe8xEjSKWG1k1gysHCLQ

Drugog dana konferencije, 10. decembra, bit će riječi o Smart Mobility Pametnim tehnologijama u polju mobilnosti i transporta koje su  esencijalni dio tehnologija pametnih gradova. Zainteresovani za panel o pametnoj mobilnosti i transportu prijavljuju se preko linka https://bhing.ba/registracije/ Nakon konferencijskog dijela slijedi kviz srednjoškolaca o sigurnosti u transportu i saobraćajnoj kulturi koji će biti emitovan live na YT i FB kanalima Kameleon radija.

Pametni gradovi i Green Deal u BiH, jedna je od tema trećeg dana konferencije. Centralni konferencijski dio BH sedmice inženjerstva bavi se rješenjima i razvojem alata za suzbijanje klimatskih promjena čija ozbiljnost ima direktan uticaj na naše zdravlje, raspoloženje i svakodnevnicu. Sesije koje će održati stručnjaci, akademici, privrednici, inovatori, istraživači i inženjeri pobliže će  predstaviti načine održivog napretka kroz upotrebu pametnih tehnologija, vještačke inteligencije, i uključenje u sprovedbu Green Deal rezolucije koju je donijela Europska komisija.

Detaljnije o programu, svim sesijama i govornicima se može pronaći na web adresi www.bhing.ba, a za učestvovanje u hibridnoj konferenciji koja će se odvijati u formi Zoom webinara može se registrovati na linku: https://bhing.ba/registracije/

Od 12. do 15. decembra najavljen je online sajam MADEINBiH.  Digitalizacija društva je neminovna, a zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom dodatno je katalizovala taj proces. Organizatori su napravili online platformu na kojoj firme mogu predstaviti svoje proizvode i usluge po modelu B2B – business to business.

Osmog dana konferencije, 16. decembra, B&H Innovation Nation 2020 Showcase IEEE Innovation Nation program u Bosni i Hercegovini organizuje BH Futures fondacija sa akademskim partnerom Univerzitetom La Trobe i IEEE, najvećom svjetskom profesionalnom organizacijom. Sastoji se od 10 sedmica intenzivnog akademskog sadržaja koji uči studente o generaciji ideja kroz design thinging, razvijanje poslovnog modela, marketing, osnove finansija, i vještinu pitchinga investitorima. U ovogodišnjem programu je učestvovalo preko 50 učesnika (studenata i mladih profesionalaca koji imaju maksimalno 30 godina). Ovaj događaj će biti finalna prezentacija njihovog rada. Uvod i keynote prezentaciju održat će Ned Lomigora, osnivač i CEO CapeAnn Tech-a i član odbora MIT Enterprise Foruma u New Yorku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo