Bosna i Hercegovina     | 02.12.2020. 14:25 |

Udruženje sudija RS o aktuelnoj situaciji u vezi s predsjednikom VSTV-a BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Udruženje sudija Republike Srpske oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom, kako navode, "aktuelne situacije u vezi sa nezakonitim praćenjem, prisluškivanjem, snimanjem i objavljivanjem nezakonitih i neautentičnih sadržaja u pogledu predsjednika VSTV-a BiH i člana ovog udruženja Milana Tegeltije".

- Saopštenja koja iznosi Zajedničko koordinaciono tijelo udruženje sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju stavove svih sudija u BiH, niti je Udruženje sudija RS dio ove udruge koja nema kapacitet predstavljanja stavova sudija u BiH, kako se to sama predstavlja - navodi se u saopćenju.

Udruženje sudija RS smatra "da je iz do sada objavljenog potpuno jasno da je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija podvrgnut nezakonitom praćenju, prismotri i snimanju, što dovodi u pitanje mogućnost obavljanja finkcije predsjednika VSTV-a BiH, a moguće i članova pa i drugih sudija i tužilaca u sigurnim i zakonitim uslovima".

Udruženje sudija RS, istovremeno, zahtijeva da se na dnevni red sjednice VSTV-a BiH, koja je prema objavama medija zakazana za četvrtak, stavi upravo ovo pitanje, "koje je od fundamentalnog značaja za sigurnost i zakonitost rada nosilaca prvosudnih funkcija".

- Nakon ovoga, nijedan sudija ili tužilac u BiH ne može se osjećati sigurnim u obavljanju svoje dužnosti u zakonitom okruženju, te je sasvim sigurno da je ovo pitanje od fundamentalnog značaja za nezavisnost i funkcionisanje pravosudnog sistema - navodi se.

Udruženje sudija RS, također, smatra "da su materijali nastali izvršenjem očitog krivičnog djela koji se na nijedan način ne mogu ozakoniti ili autentifikovati, potpuno nepodobni za bilo kakvo razmatranje u kontektstu odgovornosti, naročito imajući u vidu da se ovdje radi očito o predsjedniku VSTV-a BiH, koji je žrtva očitog krivičnog djela".

- Očekivati da se utvrđuje odgovornost žrtve krivičnog djela je suprotno svim principima vladavine prava i ljudski prava i osnovnih sloboda - navodi se u saopćenju koje potpisuje Milenko Milekić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja sudija RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo