Bosna i Hercegovina     | 03.12.2020. 10:17 |

Štićenici 'Vedrog osmijeha' obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 3. prosinca (FENA) - U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" organizirala je Dan otvorenih vrata na kojem su članovi spomenute udruge izložili svoje radove.

- Unatoč epidemiji nismo htjeli odustati od obilježavanja 3. prosinca pa smo organizirali nešto kao Dan otvorenih vrata. Građani mogu posjetiti štand s rukotvorinama članova udruge. U mjesec dana ovo je već treće pokazivanje rukotvorina, svaki put se radi o različitim radovima. Želja nam je podijeliti sa sugrađanima našu svakodnevnicu - kazala je Feni predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj.

Podsjetila je kako je ovogodišnji slogan Međunarodnog dana osoba s invaliditetom "Pogledaj, usprkos koroni, ja to mogu!", a u okviru aktivnosti vezanih za taj dan Udruga "Vedri osmjeh", kao jedan od partnera europskog projekta SOCIETIES, provodi kampanju "Zaštitimo osobe s invaliditetom tijekom pandemije covid-19".

U okviru tog projekta rađeno je istraživanje u regiji u kojem je sudjelovalo 266 organizacija koje rade s osobama s invaliditetom te je evidentirano da je čak 106 organizacija civilnog društva potpuno prestalo s radom u vrijeme epidemije, upozorila je Kegelj.

- Također je došlo do gubitka kvalificiranog osoblja, smanjenja usluga za najugroženije kategorije, smanjenja različitih vidova socijalne zaštite. Snaga jedne zajednice se ogleda i u tome kakvi smo u krizi prema najslabijima, a evo vidljivo je da smo općenito slabi pa je onda lako zaključiti kako je osobama s invaliditetom, koji su definitivno među najranjivijima - istaknula je.

Problem obrazovanja posebice izražen u vrijeme epidemije

Jedan od velikih problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću je problem obrazovanja, a to je posebice izraženo u vrijeme epidemije.

- Svjedoci smo da se i djeca bez poteškoća teško snalaze, a možete misliti kako je osobama s invaliditetom. Ali ni tu ne smijemo stavljati sve u isti koš. Kao i uvijek neki se nastavnici trude više, neki manje. Većina obitelji osoba s invaliditetom živi na rubu siromaštva te zbog toga, kao i zbog samog invaliditeta teško se mogu služiti modernim tehnologijama - pojasnila predsjednica Kegelj.

Udruga "Vedri osmjeh" skrbi za više od 30 osoba. Financira se kroz članarine, projekte i prodaju vlastitih rukotvorina, a već neko vrijeme prima i pomoć Grada Mostara.

- Pandemija koronavirusa itekako utječe na rad naše udruge. Jako je teško jer se potreba za našim uslugama povećala. Članovi udruge koji su bili po nekim drugim ustanovama i institucijama sada imaju potrebu za dnevnim boravkom u Udruzi, a potrebna je i dodatna psihološka potpora cijelim obiteljima - kazala je Kegelj.

Na kraju razgovora Kegelj je upozorila kako je bh. društvo još daleko od toga da prihvati osobe s invaliditetom kao svoje ravnopravne članove.

- Prihvaćanje osoba s invaliditetom veće je nego ranije, ali je status u društvenom smislu još uvijek diskriminirajući. Potrebno je izgraditi sustav u kojemu će te osobe moći ostvariti svoja prava od kojih mnoga i danas postoje samo "na papiru". Potrebno je poticati njihove mogućnosti, a ne naglašavati ono što ne mogu. Osobama s invaliditetom ne trebaju samilosni, prigodni ostaci, već ravnopravan i dostojanstven život - kazala je predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom