Svijet     | 02.12.2020. 12:22 |

Francuska - Neće biti finansijske pomoći Libanu do formiranja vlade

FENA Internet

PARIZ, 2. decembra (FENA) - Francusko predsjedništvo saopćilo je u srijedu da neće biti međunarodne finansijske pomoći Libanu dok se ne formira vlada, i upozorilo je da je revizija centralne banke hitnija nego ikada.

Teška finansijska kriza uništila je vrijednost libanske valute, dovela je do rasplamsavanja inflacije i širenja siromaštva. Najave ukidanja subvencija izazvale su panične kupovine u zemlji.

- Da pozajmite ili posudite novac potrebno je povjerenje kojeg tamo nema. Mi ćemo ostajati po strani sve dok se ne formira kredibilna vlada - izjavio je zvaničnik predsjedničkog ureda uoči video konferencije posvećene procjeni situacije u Libanu.

Zvaničnik je kazao da nikakve mjere iz predložene francuske mape puta za pomoć Libanu nisu provedene.

- Informacija koju posjedujemo je da se situacija pogoršava i da kreće ka težim problemima, i čini čak i nužnijom reviziju (centralne banke) – kazao je zvaničnik.         

Dodao je da će svjetske sile nastavljati da primjenjuju politički pritisak na libanske političare, ali nije dao nikakav nagovještaj kako se taj pritisak može manifestirati osim dovođenja u pitanje nedavnih američkih sankcija koje su imale za cilj pripadnike proiranskog Hezbollaha.         

- One (američke sankcije) nisu promijenile ništa na terenu. Trebamo nastaviti primjenjivati kampanju političkog pritiska, istovremeno pomažući stanovništvu – izjavio je zvaničnik, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom