Ekonomija     | 02.12.2020. 12:35 |

Ekonomsku diplomatiju učiniti transparentnijom i dostupnijom za bh. preduzeća

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH), u saradnji s Agencijom za državnu službu BiH, Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH i nadležnim ministarstvima, organizirala je danas online edukaciju o temi „Ekonomska diplomatija – Napredni modul“.

Ekonomska diplomatija zapravo znači promociju interesa ekonomije Bosne i Hercegovine u inostranstvu u odnosima s vladinim institucijama, poduzetnicima, investitorima, turističkim organizacijama, te distributorima usluga i proizvoda BiH u određenim zemljama.

Vanjskotrgovinska komora BiH je, po riječima predsjednika Vjekoslava Vukovića, doista primjenjuje u svom vanjskotrgovinskom poslovanju i zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i drugim institucijama, koriste njihova iskustva i kontinuirano ih razmjenjuju.

- Jedan od primjenjivih modela na kome pokušavamo da napravimo neku platformu je model Hrvatske gospodarske komore, odnosno model u Hrvatskoj, koja je unutar svoje diplomatske mreže prihvatila i HGK kao relevantnog partnera tako da je na taj način uspjela postaviti rasprostranjenu mrežu predstavnika komorskog sistema - naveo je Vuković.

Današnji seminar, kako je kazao zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, ima zadatak da odgovori na važna pitanja uloge diplomatsko-konzularne mreže i komora u prevazilaženju sadašnjih problema koji su uzrokovani pandemijom, te mogućnosti kreiranja boljeg poslovanja.

- Odsjek za ekonomsku diplomatiju MVP-a je ove godine osmislio projekt digitalizacije ekonomske diplomatije, te će zajedno sa međunarodnim partnerima u nekoliko narednih mjeseci implemetirati program digitalne platforme ekonomske diplomatije ovog ministarstva. Tim projektom Ministarstvo jača svoju ulogu, podršku i promociju ekonomije BiH u inostranstvu – naveo je Brkić.

U ovim turbolentnim vremenima kada preduzeća u BiH kod svih vlada traže vodstvo i smjernice, kako je dodao Brkić, MVP je kandidiralo i s međunarodnim patnerima ima za cilj digitalizaciju i tranformaciju rada ekonomske diplomatije i diplomatske mreže  MVPBiH, odnosno učiniti ekonomsku diplomatiju transparetnijom i dostupnijom u konačnici za sva bh. preduzeća.  

Direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sven Petke  je u uvodnom obraćanju naglasio neophodnost stvaranja odgovarajućeg ambijenta da bi poslovni ljudi u BiH mogli realizovati svoje ideje.

-Svjesni smo da postoji veliki potencijal u BiH i regiji i fokus politike treba biti na tome da se podrži privreda i da privredni razvoj bude na prvom mjestu. Možda nam svjetlo koje se konačno pojavljuje na kraju tunela, izlaz iz krize uzrokovane koronavirusom ponudi mogućnost da se donesu neophodne reforme u BiH. Nadam se da će na proljeće doći do poboljšanja situacije, vakcinacije protiv Covida, ali i sa privrednom klimom koja će biti pogodnija i stvoriti bolje okvire kako bi i politika mogla da donese neophodne reforme – naveo je Petke.

Ovaj seminar je, kako je dodao, usmjeren da nas pripremi za tu budućnost i stoga ga podržava Fondacija Konrad Adenauer.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija je kazao da je današnji napredni kurs  ekonomske diplomatije rezultat nastavka dugogodišnje saradnja sa VTKBiH, te izrazio uvjerenje da će pomoći  obnovi BiH kada se bude oporavljala od posljedica pandemije zajedno sa čitavim svijetom. U tom procesu, naveo je, veoma je važna digitalna transfomacija i primjena savremenih rješenja u komunikaciji i poslovanju.  

U okviru naprednog modula škole „Ekonomska diplomacija“ predavači su bili i predstavnici ambasada akreditiranih u BiH i privrednih komora zemalja u regiji koji su prenijeli iskustva svojih institucija u borbi s posljedicama pandemije i mjerama prevencije na polju ekonomske diplomacije.

Prvi ciklus edukacije je uspješno realiziran u 2016. i 2017. godini u Sarajevu, te 2018. i 2019. godine u Banjoj Luci. Edukaciju je pohađalo više od 400 polaznika, predstavnika bh. poslovne zajednice i državnih službenika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo