Svijet

Britanija odobrila Pfizerovu vakcinu, naredne sedmice počinje vakcinacija

Internet, Ilustracija/Foto:Arhiva

LONDON, 2.  decembra (FENA) – Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech saopćile su u srijedu da su dobile dozvolu za korištenje njihove vakcine protiv COVID-19  u u Britaniji, prve svjetske vakcine protiv koronavirusa koju je podržala naučna zajednica – i velikog koraka ka eventualnom okončanju pandemije.

Taj potez omogućava Britaniji da postane jedna od prvih zemalja koje će započeti vakcinaciju svog stanovništva dok se bori da suzbije najsmrtonosniju evropsku epidemiju.

- Vakcina će biti dostupna širom Ujedinjenog Kraljevstva od naredne sedmice. Nacionalna zdravstvena služba ima višedecenijsko iskustvo u vakcinacijama velikog obima i pokrenula je ekstenzivne pripreme za akciju pružanja medicinske njege i podrške svima koji su sposobni  za vakcinaciju – navodi u saopćenju ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite.

Ni ostale zemlje nisu daleko od Britanije – regulatori u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji također razmatraju odobrenje Pfizerove vakcine, skupa sa sličnom vakcinom konkurentske firme Moderna. Britanski regulatori također ocjenjuju drugu vakcinu koju su proizveli kompanija AstraZeneca i univerzitet u Oxfordu.

Britanski mediji javili su da je bolnicama u Engleskoj poručeno da budu spremne za početak vakcinacije za medicinske radnike već naredne sedmice.

Pfizer je saopćio da će odmah započeti s isporukom ograničenih količina vakcine Britaniji – i da se priprema za širu distribuciju ukoliko dobije sličnu preporuku od Američke administracije za hranu i lijekove, koja se očekuje još naredne sedmice, prenosi AP.

(FENA) B.D.