Svijet     | 02.12.2020. 10:05 |

U Španiji u padu koronavirusne infekcije, ali i dalje visoka smrtnost

FENA Internet

MADRID, 2. decembra (FENA) - Španija je u utorak zabilježila nagli pad novih infekcija koronavirusom sa 8.257 novih slučajeva, ali Ministarstvo zdravlja potvrdilo je 442 smrtna slučaja, što je drugi najveći dnevni porast tokom drugog vala.

Posljednji put u Španiji je tako mali dnevni porast infekcija bio 13. oktobra nakon dugog vikenda u kojem se broj testova značajno smanjio. Prije toga, manji broj novih slučajeva nije zabilježen od 1. septembra.

Broj hospitalizacija također se u utorak smanjio, ali  broj preminulih naglo je porastao i iznosi ukupno 45.511.
Pad infekcija uglavnom je posljedica ograničenja, uključujući ograničenje kretanja i policijski sat.

Mjere se razlikuju u svakoj regiji, a nekoliko dijelova Španije zatvorilo je barove i restorane kako bi smanjili mogućnosti širenja virusa.

Iako su mjere pomogle u smanjenju broja zaraženih, rasterećenju bolnica i spašavanju života, ekonomske posljedice su i dalje velike za mnoge građane.

Studija koju je objavila banka Španije procjenjuje da između šest i 10 posto preduzeća neće preživjeti pandemiju zbog finansijske nesolventnosti.

U većem dijelu Španije okupljanja su ograničena na šest osoba i provodi se policijski sat tokom noći, dok su u nekim područjima barovi i restorani zatvoreni. Obrazovne ustanove širom zemlje ostale su otvorene tokom drugog vala, sa izuzetkom nekih univerziteta, prenosi Anadolu Agency (AA).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta