Magazin     | 02.12.2020. 08:23 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 2. prosinca (FENA) -

- 1804. Izvršena svečana krunidba Napoleona za cara Francuza. Obavljeno je to u pariškoj katedrali Notre-Dame, u prisutnosti pape Pija VII. i nekoliko tisuća ljudi. 

- 1814. Umro Donatien Alphonse Francois, poznatiji kao Marquis de Sade, francuski aristokrata i književnik. U svoje vrijeme je bio poznat po seksualnim skandalima, a kasnije po opisima specifičnih seksualnih fantazija kao i mračnim stranama ljudske ličnosti.

- 1901. Američki pronalazač King Camp Gillette patentirao prvi nožić za brijanje s dvostrukom oštricom.

- 1907. Rođen Ismet Mujezinović, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih slikara. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artisticum i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

- 1923. Rođena Maria Callas, operna pjevačica grčkoga podrijetla. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

- 1949. Službeno počeo s radom Univerzitet u Sarajevu, najveći i najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini. Do 1975. godine bio je jedini univerzitet u BiH te osnovni pokretač razvoja visokog obrazovanja i znanosti, značajno doprinoseći utemeljenju univerziteta u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru.

- 1956. Fidel Castro, s manjom grupom kubanskih revolucionara, iskrcao se na Kubu i počeo borbu koja je okončana rušenjem diktatorskog Batistinog režima.

- 1982. Barney Clark, zubar iz Seatlea, postao je prvi čovjek s ugrađenim umjetnim srcem kojeg mu je ugradio američki kirurg William de Vries. Clarku je život produžen za 112 dana. Preminuo je od komplikacija uzrokovanih implantatom.

- 1993. Ubijen Pablo Emilio Escobar Gaviria, kolumbijski "kralj" droge. Časopis Forbes 1989. godine proglasio ga je sedmim najbogatijim čovjekom na svijetu.

- 2001. Najveća energetska kompanija u SAD-u, korporacija Enron, podnijela zamolbu njujorškom sudu za zaštitu od bankrota. To je bio najveći bankrot u povijesti SAD-a, a izazvao je veliki udar na financijskim tržištima širom svijeta.

- 2004. Umrla Alicia Markova, jedna od najslavnijih balerina dvadesetog stoljeća, koja je osnovala i vodila Engleski nacionalni balet.

- 2009. Umro Aaron Schroeder, skladatelj i producent, koji je skladao više od 2000 pjesama. Napisao je sedamnaest pjesama za Elvisa Presleyja, uključujući pet koje su dospjele na prvo mjesto.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu