Svijet     | 01.12.2020. 16:54 |

UN - Zalihe hrane nestaju za 100.000 izbjeglica u Etiopiji

FENA Internet

ŽENEVA, 1.  decembra (FENA) -  Ujedinjene nacije saopćile su u utorak da zalihe hrane rapidno nestaju za skoro 100.000 izbjeglica iz Eritreje smještenim u izbjegličkim logorima u sjevernoj etiopskoj regiji Tigray, koja je odsječena od svijeta tokom skoro mjesec dana žestokih borbi.

- Brige rastu iz sata u sat. Logori će sada ostati bez zaliha hrane, i to će učiniti glad i pothranjenost istinskom opasnošću, na što smo upozoravali otkako je sukob izbio prije skoro mjesec dana. Također smo zabrinuti nepotvrđenim izvještajima o napadima, otmicama i prinudnoj regrutaciji u izbjegličkim logorima - izjavio je novinarima u Ženevi portparol agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) Babar Baloch.

U srijedu će se navršiti mjesec dana otkako je etiopski premijer Abiy Ahmed objavio da su sukobi izbili u regiji Tigray između saveznih i regionalnih snaga, dok obje vlade smatraju drugu stranu nelegitimnom zbog spora oko održavanja izbora tokom pandemije.

Komunikacijske i saobraćajne veze s regijom Tigray sa šest miliona ljudi su prekinute, a Ujedinjene nacije i druga tijela apelovali su na omogućavanje pristupa iznjeglica očajnički potrebnoj hrani, lijekovima i drugim osnovnim namirnicama.

Abiy, prošlogodišnji dobitnik  Nobelove nagrade za mir, odbacio je ideju dijaloga s regionalnim čelnicima Tigraya, koji su u bjekstvu ali tvrde da će se nastaviti boriti čak i pored toga što je Abiy proglasio pobjedu u pogibeljnom sukobu.

Pod rastućim međunarodmim pritiskom, Abiy je izjavio u ponedjeljak da je „moja poruka  prijateljima Etiopije da mi možemo biti siromašni, ali mi nismo zemlja koja pregovara o vlastitom suverenitetu. Prijetnje Etiopiji za novčiće neće funkcionisati“, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'