Kultura     | 01.12.2020. 14:38 |

U Galeriji 'Roman Petrović' otvorena izložba slika Borka Močevića 'Autoportret'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Izložba slika Borka Močevića otvorena je u Sarajevu u Galeriji "Roman Petrović".

Događaj je podržala Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Gradimir Gojer, bivši ministar kulture Kantona Sarajevo, u obraćanju zvanicama je izložbu nazvao događajem godine jer su, kako je naveo, Đorđević (Aleksandar, ambasador Srbije u BiH) i autor Močević odlučili da se "odupru surovom vremenu koronavirusa, da mu prkose, te naprave izložbu koja ima umjetnički dignitet".

Gojer je ukazao na dva segmenta ovog Močevićevog likovnog predstavljanja  - na portrete ličnosti koje su bitno uticale na autorove artističke poglede, kao što je, primjerice,  Branislav Nušić, najveći pisac koji je ikada živio u Sarajevu, kako je naveo Gojer.

Drugi element izložbe proističe iz jedne od karakteristika autorovog slikarstva - iz njegovog senzibiliteta za likovni prikaz ljudske ruke i nevjerovatno širokog spektra njenih značenja.

U ovom slučaju, po Gojerovim riječima, Močević donosi grč koji trenutno hara svim krajevima. U "rukama" Borka Močevića su grčevi, jadi, morije, kazao je.

Gradimir Gojer zaključuje da naprosto nema šanse da Borko Močević ostane nezabilježen u povijesti umjetnosti nastavi li utabanim artističkim izrazom.

Izložba "Autoportret" otvorena je u prisustvu gostiju među kojima je bio i srbijanski ambasador u BiH Aleksandar Đorđević.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana