Bosna i Hercegovina     | 01.12.2020. 13:48 |

Parlamentarni vojni povjerenik BiH posjetio jedinicu OSBiH u Čapljini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović, u okviru redovnih aktivnosti, boravio je u radnoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH u Čapljini.

Komandant brigade brigadir Zdravko Rezo sa saradnicima prezentovao je težišne aktivnosti jedinice, stanje u jedinici, te mjere koje se provode u cilju zaštite zdravlja profesionalnih vojnih lica u okolnostima pandemije virusa korona (COVID-19).

Prezentovane su i aktivnosti u okviru priprema jedinice za učešće u operaciji podrške miru u Islamskoj Republici Afganistan. S tim u vezi iznesen je podatak da je na lokaciji kasarne "Božan Šimović" u Čapljini u karantin, prije slanja u misiju mira, upućeno 45 profesionalnih vojnih lica, od čega 37 pripadnika 4. pješadijske brigade i osam pripadnika vojne policije.

Među profesionalnim vojnim licima, koji su odabrani za učešće u operaciji podrške miru u Afganistanu, kod njih osam testiranjem je utvrđeno prisustvo virusa COVID-19, te su u izolaciji, dok se još šest priadnika nalazi u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim, rečeno je na sastanku sa komandantom brigade. Sve ovo, naglašeno je, jesu teškoće i posebni izazovi u procesu priprema za učešće u operaciji podrške miru.

Naglašeno je da se brigada suočava i sa drugim teškoćama u radu, među kojima se posebno mogu izdvojiti, neadekvatna popuna personalom, posebno u kategoriji vojnika, nedostatak energenata za grijanje prostora u kojima boravi komanda brigade i jedinica za slanje u operaciji podrške miru, što se pokušava nadomjestiti električnim grijalicama, nedostatak jedinstvene terenske uniforme te preopterećnost profesionalnih vojnih lica na poslovima obezbjeđenja lokacije.

Po okončanoj posjeti, parlamentarni vojni povjerenik BiH konstatovao je da je angažman brigade u pravcu zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda profesionalnih vojnih lica, s posebnim akcentom na uslove njihovog života i rada na lokacijama u okolnostima pandemije virusa COVID-19, na izuzetnom nivou.

Aktivnosti svih pripadnika 4. pješadijske brigade na izvršavanju dodijeljenih zadataka, uprkos svim poteškoćama, te saradnja s civilnim strukturama, za svaku je pohvalu, naglasio je parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Zajedno sa Šiljegovićem u radnoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH u Čapljini boravio je i generalni inspektor u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'