Bosna i Hercegovina     | 01.12.2020. 13:11 |

Šarkić: Sad je pravo vrijeme za vakcinisanje protiv sezonske gripe

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Na području Kantona Sarajevo počela je danas vakcinacija protiv sezonske gripe, a Dom zdravlja KS za ovu sezonu dobio je 9.400 besplatnih doza. Vakcinacija se ralizira u svih devet organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS sa pripadajućim lokalitetima.

Glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić kaže da su zbog pandemije virusa korona, za razliku od ranijih sezona, dva sata rezervirana za vakcinaciju protiv sezonske gripe.

- Zbog pandemije virusa korona (covid-19) termin vakcinisanja protiv sezonske gripe za 2020/21 posebno je određen u trajanju od dva sata u toku dana da stanovništvo koje se želi vakcinisati protiv sezonske gripe, ne dolaze u susret sa onima koji su eventualno oboljeli od Covida 19. Tako Dom zdravlja Stari Grad ima termin od 9 do 11 sati, Dom zdravlja Centar Vrazova od 8 do 10 sati, a za ostale domove zdravlja termini za vakcinisanje protiv sezonske gripe su od 12 do 14 sati – kazao je Feni.

Rano je još govoriti o odzivu stanovništva, ali baš kao i ranijih godina najrevnosnije su osobe treće životne dobi, dolaze u najvećem procentu. Sudeći po iskustvima iz ranijih godina najveći broj oboljelih od sezonske gripe je u periodu januar, februar, mart. Zbog toga je bitno da se sad vakciniše stanovništvo protiv sezonske gripe koje pripada rizičnim grupama jer je potrebno dvije do tri sedmice za stvaranje imuniteta.

- Sad je pravo vrijeme za vakcinisanje protiv sezonske gripe. Mnogo to pomaže i zdravstvenim djelatnicima jer kad se cijepi protiv sezonske gripe, metodom eliminacije, u perspektivi se može znati mnogo jasnije da li se radi o sezonskoj gripi ili o covidu - naglasio je.

Vakcinisati se može uz uvid u zdravstvenu knjižicu, a naročito se preporuča rizičnim grupama među kojima su penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe s invaliditetom, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, zaposleni u javnom sektoru.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i ove godine osigurali su 9.400 besplatnih doza vakcina protiv gripe za sezonu 2020/2021, koje su distribuirane u JU Dom zdravlja KS (Stari Grad – 740 doza, Centar –1550 doza, Novo Sarajevo – 1530 doza, Novi Grad – 1580 doza, Ilidža - 1520 doza, Hadžići – 580 doza, Vogošća – 730 doza, Ilijaš – 460 doza i Trnovo – 100 doza). 

Za situaciju vezanu za virus korona glasnogovornik Šarkić kaže da je posljednjih nekoliko dana epidemiološka krivulja u laganom padu, što je dobar pokazatelj. Ponovno apeli stanovništvu da poštuju mjere, ne treba se opuštati. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!