Bosna i Hercegovina     | 01.12.2020. 11:52 |

Herceg: Vlada snažno podupire izradu nove Strategije razvitka HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. prosinca (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) snažno je poduprla izradu nove Strategije razvitka HNŽ-a kojom će biti utvrđeni ciljevi i prioriteti razvitka, način njihova ostvarivanja, financijski i institucijski okvir za implementiranje, monitoring, evaluiranje i izvješćivanje, kazao je u utorak u Mostaru predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg.

"Svjesna kako je Strategija temeljni dokument za izradu sektorskih strategija, Dokumenta okvirnog proračuna, proračuna i programa javnih investiranja županija i drugoga, te sadrži prioritete prostornog razvitka Županije i razvojne pravce relevantne za postupak integriranja BiH u Europsku uniju, Vlada je u suradnji s UNDP-om poduzela potrebne korake i donijela odgovarajuće odluke koje predstavljaju preduvjet za izradu što kvalitetnijeg šestogodišnjeg strateškog okvira", istaknuo je Herceg na današnjem sastanku na kojemu su predstavljene dosadašnje aktivnosti u vezi s izradom Strategije razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021.-2027. godina.

Dodao je kako je Vlada, također, uzela u obzir i to kako Strategija predstavlja podlogu za usklađivanje i izradu strategija razvitka jedinica lokalne samouprave, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade HNŽ-a.

Voditelji konzultantskih timova Katerina Malić Bandur i Bahrija Umihanić, predsjednik i zamjenik predsjednika Županijskog odbora za razvitak Damir Jerković i Semir Suljagić, te predstavnik UNDP-a Nasir Nalić govorili su o dosadašnjem tijeku izrade Strategije, podsjetivši kako u tom postupku sudjeluju institucije Županije, jedinice lokalne samouprave i socio-ekonomski sudionici.

Istaknuli su da su, uz ostalo, utemeljene tematske grupe: eonomski razvitak i upravljanje razvitkom, društveni razvitak i održivi infrastrukturni i prostorni razvitak, te su naglasili kako je do sada urađen značajan dio posla, što po njihovim riječima potvrđuje činjenica kako je finaliziran i jednoglasno usvojen Nacrt strateške platforme.

"Trenutno su u tijeku javne konzultacije na taj Nacrt, te svi zainteresirani mogu uputiti svoje prijedloge kako bi se dobila što kvalitetnija nova Strategija razvitka", navode iz Vlade.

Zajednički je ocijenjeno kako su strateški ciljevi HNŽ-a do 2027. godine dinamičan ekonomski razvitak uz održivo korištenje resursa, podizanje kvaliteta i suvremenog razvitka društvenog sektora i upravljanje resursima i uslugama ekosustava sukladno postojećim kapacitetima okoliša, koji predstavljaju temelj čije ostvarenje, kako kažu, jamči prosperitetniju i građanima za život ugodniju sredinu.

Također, istaknuti su strateški fokusi koji su bitno drugačiji od prethodno izrađene Strategije 2017.-2020., a to su digitalizacija, gospodarski razvitak poticanjem MSP, izvoz, razvitak poljoprivrede i turizma, razvitak suvremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice, te očuvan okoliš, razvijeno kružno gospodarstvo i mobilnost, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom