Ekonomija     | 01.12.2020. 09:38 |

Promet industrije u oktobru veći za 2,6 posto

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u oktobru veći je za 2,6 posto u odnosu na septembar ove godine.

Na domaćem tržištu je, u oktobru u poređenju sa septembrom, zabilježen rast od 0,1 posto, a na stranom rast od 4,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ukupan promet industrije u BiH, kalendarski prilagođen, u oktobru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, bilježi rast od 3,2 posto. Na domaćem tržištu rast je bio  0,1 posto, a na stranom 6,1 posto.

U oktobru je u odnosu na septembar ove godine ukupan promet energije veći  za 7,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,9 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto, dok je promet kapitalnih proizvoda manji za jedan posto.

Ukupan promet trajnih proizvoda za široku potrošnju, u oktobru ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, veći je za 10,9 posto, kapitalnih proizvoda za 7,1 posto, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto, te intermedijarnih proizvoda  za 2,7 posto, dok je promet energije manji za 11,6 posto.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!