Svijet     | 01.12.2020. 09:05 |

U Nizozemskoj od danas obavezno nošenje maski

FENA Internet

AMSTERDAM, 1. decembra (FENA) -  U Nizozemskoj je novom mjerom koju je najavilo Ministarstvo pravde i koja stupa na snagu danas, obavezno da svi stariji od 13 godina nose masku u zatvorenim prostorima.

Obaveza nošenja maske primjenjivat će se i na javnim mjestima kao što su škole, pijace, tržnice, muzeji, kina i javne institucije.

Oni koji ne budu nosili maske prvo će biti upozoreni, a ukoliko nastave kršiti mjeru onda će biti novčano kažnjeni sa 95 eura.

Oni koji ne mogu nositi maske iz zdravstvenih razloga oslobođeni su te mjere. Nošenje maske nije obavezno u vjerskim objektima poput džamija, crkava i sinagoga, prenosi Anadolu Agency (AA).
Navedeno je da će mjera ostati na snazi ​​naredna tri mjeseca.

Nizozemska vlada protivila se obavezi nošenja maske na početku epidemije s obrazloženjem da "njena korist nije naučno dokazana".

Nizozemski zdravstveni institut RIVM koji savjetuje vladu i dalje drži da maske za lice ne smanjuju značajno rizik od infekcije.

Trgovački lanci, poput Aholda, koji čine Albert Heijn, Etos i Gall & Gall, već su rekli da će 'obavijestiti kupce o obavezi, ali neće odbiti osobe koje ih ne nose'. Maloprodajna grupacija Mirage, koja posjeduje Blokker, Intertoys, Big Bazar i BCC, također je rekla da će izvijestiti o novom pravilu. 'To nije nešto što smatramo dijelom svog posla kao radnici u trgovinama', rekao je glasnogovornik za NRC. Direktor udružene maloprodajne organizacije RND Eus Peters rekao je da je zakon usmjeren na potrošača, a ne na vlasnika trgovine. ‘Nije vlasnik trgovine taj koji će biti kažnjen. Sve što trgovine moraju učiniti jest osigurati da radnici trgovina nose masku. Ako kupci odbiju nositi maske, trgovine bi mogle razmisliti da pozovu upravnika, ali pitanje je: tko bi išao tako daleko?

Nizozemska željeznica ne očekuje probleme na svojim željezničkim stanicama. 'Već ste dužni nositi maske za lice unutar voza, rekao je glasnogovornik Erik Kroeze za NRC. Nizozemska željeznica također ima vlastito zaštitarsko osoblje za provođenje zakona, prenosi Dutch News. nl.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta