Bosna i Hercegovina     | 30.11.2020. 16:23 |

Radmanović i Dačić o bilateralnim odnosima i političkoj situaciji u regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEOGRAD, 30. novembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović susreo se danas u Beogradu, u okviru zvanične posjete Republici Srbiji, s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem.

U otvorenom i srdačnom razgovoru, u kom je učestvovao i šef Poslaničke grupe prijateljstva s BiH Aleksandar Martinović, razmijenjena su mišljenja i stavovi o bilateralnim odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da je predsjedavajući Radmanović jedan od prvih čelnika parlamenata koji je posjetio Narodnu skupštinu Republike Srbije u ovom sazivu, Dačić je naglasio da Srbija pridaje veliki značaj očuvanju i razvoju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

Dačić je ponovio poznati stav prema kojem Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum, za koji je, u kontekstu 25. godišnjice zaključenja tog sporazuma, rekao da se može mijenjati samo uz dogovor i konsenzus sva tri naroda i dva entiteta u BiH.

Dačić je ocijenio da između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Republike Srbije postoji razvijena i dinamična međuparlamentarna saradnja, te dodao da postoji prostor za unapređenje te saradnje, kroz aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tijela oba parlamenta.

Predsjedavajući Radmanović upoznao je predsjednika Dačića s aktuelnom političkom situacijom u BiH nakon lokalnih izbora, naglašavajući da politički odnosi u BiH jesu složeni i opterećeni različitim interpretacijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i različitim viđenjima funkcioniranja i opstanka Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prema riječima Radmanovića, Bosna i Hercegovina i Srbija treba da rade na rješavanju svih otvorenih pitanja, posebno pitanju zaključenja sporazuma o granici između dvije zemlje.

Radmanović se založio i za jačanje saradnje dvije zemlje u vezi s regionalnim inicijativama, uključujući i inicijativu o stvaranju 'mini Šengena' između država zapadnog Balkana.

Istovremeno, Radmanović je potencirao potrebu bliske saradnje i razmjene iskustava parlamentarnih tijela u vezi s pitanjima evropskih integracija.

Sagovornici su se složili oko toga da je potrebno uspostaviti praksu da se jednom godišnje upriliči susret predstavnika dva državna parlamenta na najvišem nivou.

S tim u vezi, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović pozvao je predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivicu Dačića da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana