Bosna i Hercegovina     | 30.11.2020. 16:02 |

ZDK - Pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima i spasilačkim službama

FENA Saopćenje

SARAJEVO/ZENICA, 30. novembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odobrila je novac za podršku radu devet dobrovoljnih vatrogasnih društava proglašenih Službom zaštite i spašavanja od požara u općinama i gradovima tog kantona, saopćila je kantonalna pres-služba.

Po 4.500 KM odobreno je svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja su ispunila uslove iz javnog poziva Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK.

- Dobrovoljna vatrogasna društva dala su veliki doprinos u borbi protiv pandemije s obzirom na to da su vršila dezinfekciju ulica i javnih prostorija, tako da su radeći taj posao, imali odgovarajuće troškove i mi smo na ovaj način pokušali da to sve skupa ublažimo - rekao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Džavid Aličić.

Vatrogasnom savezu ZDK kao krovnoj organizaciji dobrovoljnih vatrogasnih društava u cijelom kantonu odobreno je 4.500 KM zbog provedenih aktivnosti u maju i oktobru povodom mjeseca zaštite od požara.

Vlada je odobrila 15.000 KM za nabavku specijalne opreme Službi spašavanja sa visina i Službi spašavanja na vodi i pod vodom, koje su organizirane u Udruženju SiNIK "Atom" Zavidovići te na ime troškova organiziranih vježbi i obuka.

Aličić je naglasio da su prethodnih šest godina intenzivirane aktivnosti na opremanju specijalističkih službi kako bi mogle što kvalitetne odgovoriti u vanrednim situacijama, a svake godine se za nabavku opreme izdvoji oko 50.000 KM.

- Opremljenost ovih službi je na zadovoljavajućem nivou, ali se s tim ne zadovoljavamo. Naše opredjeljenje je da udovoljavamo njihovim zahtjevima, pomažemo u opremanju i obučavanju, kako bismo imali sve obučenije i spremnije jedinice u slučaju da budu trebale da dejstvuju - rekao je Aličić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom