Kultura     | 30.11.2020. 15:14 |

Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli dostavljena vrijedna oprema Njemačke

FENA Saopćenje

TUZLA, 30. novembra (FENA) - Njemačka Vlada je dostavila specijaliziranu opremu za trodimenzionalno printanje Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, vrijednu više od 28.000 eura.

To je nastavak kontinuirane podrške razvoju privatnog sektora i istraživačko-razvojnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Oprema će omogućiti bolju obuku, olakšati razvoj prototipova novih proizvoda i povećati konkurentnost domaćih kompanija.

- Ova vrsta opreme otvara nove mogućnosti za razvoj ekonomije i podstiče dodatna ulaganja, te pomaže u stvaranju radnih mjesta koja su prijeko potrebna, posebno za mlađu generaciju - naglasila je ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber. 

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Denijal Sprečić je kazao da je to važan doprinos opremanju istraživačke laboratorije.

- Aditivna proizvodnja (3D printanje) jedan je od 9 stupova 4. industrijske revolucije i primjena takvog sistema pomoći će Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa modernim svjetskim trendovima u industrijskoj proizvodnji – rekao je on.

Saradnja s privatnim sektorom će se nastaviti, pojasnio je, dok će istraživačko-razvojna laboratorija ostati dostupna studentima, članovima osoblja, poduzećima i svima koji izraze potrebu ili želju da se uključe istraživački kapacitet Mašinskog fakulteta u provedbu svojih aktivnosti.

Opremu je uime njemačke vlade isporučio Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz GIZ-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti