Stranačke aktivnosti     | 30.11.2020. 13:51 |

Priopćenje za javnost Zajednice žena HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 30. studenoga 2020. godine
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ osuđuje napade i prijetnje upućene zastupnici u Europskom parlamentu Željani Zovko

„Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ kao zajednica koja baštini europske i demokršćanske vrijednosti, suvremene tekovine europske civilizacije, koje su srodne hrvatskom narodu - tvorbenom narodu Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja i nesnošljivosti. Sukladno tome osuđuje napade i prijetnje smrću zastupnici Europskog parlamenta Željani Zovko, upućene nakon gostovanja u emisiji na HRT-u „Studio 4“ gdje je govorila o Daytonskom mirovnom sporazumu, iznoseći nepobitne činjenice o kojima se mnogi ne usude javno govoriti.

Napadi i prijetnje ove vrste proizvode tenzije i negativnosti u javnom prostoru, te ozbiljno ugrožavaju sigurnost zastupnice Europskog parlamenta Željane Zovko koja već dugi niz godina aktivno radi i djeluje da Bosna i Hercegovina ostane visoko na listi prioriteta institucija Europske unije, snažno zagovarajući europski i euroatlantski put naše zemlje.

Imajući u vidu činjenicu da smo 25. studenog obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, smatramo kako je u potpunosti izostala reakcija svih nadležnih institucija, kao i nevladinih organizacija, poglavito onih koje su najglasnije u zagovaranju jednakih prava pripadnika oba spola, kao i istaknutih dužnosnica svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini koje deklarativno „skrbe“ o ovoj problematici.

Budući da je govor mržnje široko rasprostranjen u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini, apeliramo prvenstveno na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kao i Agenciju za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine da poduzmu sve aktivnosti kako bi se u parlamentarnu proceduru uputilo zakonsko rješenje kojim bi se na adekvatan i učinkovit način sankcionirao svaki oblik govora mržnje.

Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ očekuje od nadležnih institucija pokretanje istrage i utvrđivanje motiva napada, te kažnjavanje počinitelja napada i prijetnji na zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovko“.

Marina Pendeš,
predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana