Bosna i Hercegovina     | 29.11.2020. 15:17 |

'Pod lupom' - Vrhunac malverzacija na ponovljenim izborima u Novom Gradu (RS)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" posmatra današnje ponovljene izbore na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu (RS). Riječ je o biračkom mjestu 007B040 (Suhača).

CIK BiH je poništila na tom biračkom mjestu izbore, zbog problema i prekida glasanja na izborni dan, 15. novembra, te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.

Posmatrač Koalicije "Pod lupom" izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na tom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština opštine) bio unaprijed označen. Obaviještena je opštinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik.

Iz te koalicije naglašavaju da "zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje, danas u BiH, i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova".

Koalicija 'Pod lupom' alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati ih ublažiti ili prikriti.

- Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati, a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni - smatraju iz Koalicije.

Koalicija 'Pod lupom' će zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u opštini Novi Grad (RS) zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od Opštinske izborne komisije Novi Grad i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima, održanim 15. novembra ove godine.

Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08.15 sati, a prema informacijama kojima Koalicija "Pod lupom" raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od biračkog odbora, sav izborni materijal će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu.

Iz Koalicije "Pod lupom" poručuju da će nastaviti posmatrati današnje izbore na tom biračkom mjestu, do okončanja svih procesa i redovno će informisati javnost o svim uočenim nepravilnostima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana