Ekonomija     | 28.11.2020. 20:56 |

Jerlagić: Deset mjera za jačanje olimpijskog duha i promociju olimpijskog Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić iznio je prijedloge i dao, kako je naveo "Master plan - Projektnog zadatka" u cilju promocije glavnog grada Bosne i Hercegovine i jačanja olimpijskog duha. 

Predstavio je deset mjera koje je, kako smatra, neophodno učiniti na stvaranju uslova za jačanje olimpijskog duha i što većoj promociji olimpijskog grada Sarajeva.

- Prva i vjerovatno najbitnija stvar je u Kantonu Sarajevo pod hitno donijeti Zakon o privatno javnom pertnerstvu. U duhu tog Zakona leži osnova za niz neophodnih radnji potrebnih Kantonu Sarajevo i gradu Sarajevu kako za jačanje olimijske slike grada, tako i za infrastrukturne projekte neophodne KS i gradu Sarajevo - ističe Jerlagić.

Također dodaje da je kroz projekte privatno javnog partnerstva potrebno riješiti saobraćaj u mirovanju. Svaki kružni tok, po uzoru na kružni tok na Mojmilu, mora da ima olimpijske krugove u svom centru, smatra Jerlagić, i dodaje da bi bilo potrebno promijeniti nazive postojećih skijaških staza na Bjelašnici u "Olimpijski spust, Olimpijski veleslalom Jure Franko i Olimpijski slalom". Također vjeruje da je pod hitno potrebno promijeniti naziv ‘’ZOI 84’’ u Olimpijski centar Sarajevo, sa radnom jedinicom ‘’Bjelašnica i Igman’’ i random jedinicom ‘’Olimpijska dvorana Zetra’’ te započeti izgradnju novih skijaških staza od vrha Bjelašnice preko njene jugoistočne strane i Štinjeg dola prema saobraćajnoj bazi. Paralelno sa izgradnjom ove dvije staze započeti i izgradnju šesterosjeda sa haubama u trasi postoječeg dvosjeda ili pored njega, dodaje. 

Smatra da je potrebno započeti izgradnju skijaške staze od vrha Bjelašnice prema postojećoj skijaškoj stazi na Igman i paralelno s tim graditi vertikalni transport od Igmana prema vrhu Bjelašnice. Potrebno je, kako navodi, započeti s projektovanjem i izgradnjom gondolne žičare iz Hrasnice preko Babinog dola do vrha Bjelašnice i na taj način spasiti naše planine od stotina ili hiljada automobila, kao i započeti projektovanje i izgradnju nove skijaške FIS staze na sjevernim padinama Trebevića.

- Neki od nabrojanih projekata ne iziskivaju bilo kakva novčana sredstva, a prave veliki marketinški potez. Neki od projekata traže političku volju i odlučnost ljudi koji su na vlasti, a neki zaista zahtjevaju značajna ulaganja. Ali svjesni smo da bez ulaganja u infrastrukturu nema ni napretka. Pozitivni primjer je Olimpijski centar Jahorina - navodi Jerlagić i dodaje da samo na ovaj način Bjelašnica može postati konkurentna Jahorini. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo