Svijet     | 28.11.2020. 14:48 |

U Bruxellesu usvojeno izvješće o vanjskopolitičkim posljedicama Covida-19

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 28. studenoga (FENA) - Zastupnici u Europskom parlamentu sastali su se ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Bruxellesu na kojoj je usvojeno izvješće o posljedicama virusa Covid-19 na vanjsku politiku za koje je zastupnica Željana Zovko bila izvjestiteljica u sjeni.

Prema izvješću, EU mora ojačati svoju internu otpornost, razviti nova partnerstva te osnažiti multilateralnu viziju, priopćeno je iz Ureda za informiranje Europske pučke stranke.

Izvješće naglašava potrebu za ujedinjenijom EU kao i potrebu za smanjenjem ovisnosti o trećim zemljama u strateškim sektorima, kao što je zdravstveni sektor.

Pored toga, zastupnici su glasovali o novim pravilima za naknadu štete potrošačima, pregledu trgovinske politike EU-a, ukidanju dijela carina sa SAD-om i o nacrtu nove industrijske strategije.

Jedan od naglasaka plenarne sjednice bio je na usvajanju prijedloga Komisije za pomoć Republici Hrvatskoj i Poljskoj iz Europskog fonda solidarnosti u ukupnom iznosu od 823 milijuna eura.

Za obnovu nakon potresa, Hrvatskoj je odobreno 683,7 milijuna eura, a predujam od 88,9 milijuna eura već je isplaćen u kolovozu.

U priopćenju se podsjeća kako je Zovko odmah nakon potresa pozvala povjerenika za upravljanje krizama, Janeza Lenarčiča da Hrvatskoj da prioritet pri raspodjeli potpore, uključujući i pomoć za posljedice pandemije Covid-19.

Povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, Zovko je govorila na webinaru u organizaciji Nacionalne federacije kulturnih zaklada američkih Hrvata koji je organizirao i moderirao jedan od lidera organizacije Steve Rukavina.

Uz Zovko, sudjelovali su i bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, odvjetnik Luka Mišetić, viši znanstveni suradnik na Institutu za vanjsku politiku Sveučilišta John Hopkins, Ed Joseph i docent na Sveučilištu u Mostaru Dražen Barbarić, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'