Bosna i Hercegovina     | 28.11.2020. 15:06 |

Dan državnosti BiH-U općini Novi Grad historijski park Bosanski stećci i zastava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine upriličila svečanost na kojoj je otvoren park “Bosanski stećak i zastava”, koji se nalazi preko puta zgrade Općine.

Park sa dva srednjovijekovna nadgrobna spomenika - stećka, koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća a koje je Općina u saradnji sa JU “Muzej Sarajeva” u proteklom periodu izmjestila iz trolejbuskog terminala, zaštitila ih i konzervirala, upotpunjen je sa sedam zastava BiH, koje datiraju iz različitih historijskih perioda BiH.

Zastave su u povodu Dana državnosti domovine podignute, i od danas su dio historijskog parka Općine Novi Grad.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je tom prilikom kazao da tih sedam zastava ima svoje historijsko utemeljenje u historiji BiH i one su potvrda kontinuiteta državnosti BiH, zajedno sa ovim stećcima.

- Ove zastave su dokaz postojanosti još od vremena stećka, koji možemo smatrati kamenom temeljcem BiH. BiH je imala svoju autonomiju, čak i onda kada je bila u okviru većih kraljevina, carstava. Imala je svoju posebnost, svoje simbole. Neka ovaj mali park bude vizuelni podsjetnik za sve naše generacije koje žive, odrastaju ovdje u Novom Gradu i Sarajevu, neka to bude podsjetnik na njihovu historiju, da vide koje je sve faze prošla naša država kako bi mi danas obilježavali Dan državnosti - 25. novembar - kazao je Efendić.

Prisutnima su se obratili bh. književnici Abdulah Sidran i Gradimir Gojer koji su pored ostalog kazali da smisao čovječanstva kroz hiljade i hiljade godina nema nikakvog drugog smisla osim onog kojeg mu daje kultura, te da je njegovanje bosanske kulture i tradicije, kao i njegovanje svake kulture i tradicije pitanje kontinuiteta.

Istraživanje o bh. zastavi kroz historiju koja je dokaz kontinuiteta BiH, još od vremena Kraljevine BiH, ali i XX stoljeća uradio je mr. historije Ervin Klepo. On je istakao da je njegov zadatak bio identificirati i hronološki posložiti najvažnija državna znamenja BiH.

- Slobodno mogu reći da pred vama stoji jedna sažeta historija BiH od 14. do konca 20. stoljeća kroz prizmu njezinih simbola - kazao je on.

Uspjeli su,pojasnio je Klepo, ući u trag izgledu zastave srednjovjekovne bosanske države iz vremena njezinih banova, od druge/treće decenije 14. stoljeća, pa do 1377. godine.

Druga zastava je zastava koju su koristili bosanski kraljevi, od 1377. do 1463. godine, kao i zastavu pokreta za autonomiju, dva pokreta koja su još tada, u okolnostima borbe protiv vrhovne vlasti Osmanskog carstva željela da izbore bosansku autonomiju.

Tu zastavu koristio je i pokret za otpor Austro-ugarskoj okupaciji 1878. godine, zastava BiH iz Austro-ugarskog perioda, zastava narodne i socijalističke Republike BiH iz perioda 1945.-1992.godine, čuvena bh. zastava nastala u okolnostima bosanske državnosti i njezine državne samostalnosti i aktuelna zastava BiH, i sa kojom se država BiH danas identificira.

Klepo je napomenuo da je u sklopu Elaborata uradio i identifikaciju devet najznačajnijih bh. grbova kroz njezinu prošlost, te da su grbovi najčešće bili temelj za ustanovljavanje forme zastave, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'