Ekonomija     | 27.11.2020. 15:02 |

Moderniji i bolji prijevoz putnika u KS - Potpisan Ugovor za nabavku tramvaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS, nakon niza poduzetih aktivnosti, danas su završili sve procedure s ciljem unapređenja javnog prijevoza putnika u Kantonu.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar saobraćaja KS Adi Kalem danas su potpisali projektni Ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti  10 miliona eura za nabavku novih tramvaja.

Procedure javne nabavke u skladu s pravilima EBRD-a su u toku i završena je prva faza pretkvalifikacije ponuđača za nabavku tramvaja i uskoro se očekuje nastavak druge faze nabavke, u kojoj će kvalifikovani ponuđači dostaviti konačne ponude za nabavku novih tramvaja - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Premijer Nenadić je podsjetio kako su prošle sedmice potpisali dva podugovora o zajmu u ukupnoj vrijednosti od 50 miliona eura.

- Prvi podugovor odnosi se na sredstva zajma u iznosu od 30 miliona eura i koristit će se za realizaciju projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu. Osnovni cilj i svrha ovog projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u KS, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale, u dijelu tunela 'Kobilja Glava' i gradnje Devete transverzale - rekao je premijer.

Na ovaj način bi se Sarajevo modernim saobraćajnicama povezalo sa drugim dijelovima Kantona i regionalnom cestovnom mrežom u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji.

Drugi dio kreditnih sredstava od 20 miliona eura je usmjeren za finansiranje razvoja javnog prijevoza u KS, s ciljem povećanja njegovog kapaciteta i unapređenja usluga. U okviru ovog projekta predviđena je sanacija oko 19,5 km dugačke dvokolosječne tramvajske pruge u Kantonu.

- Sa današnjim ugovorom, Vlada Kantona Sarajevo u ovom mandatu zaokružuje započete procese s ciljem unapređenja javnog prijevoza u KS - poručio je premijer Nenadić.

Ministar Kalem je potcrtao kako se iz ovoga jasno vidi da je Vlada KS od svog dolaska bila opredijeljena za moderniji i još bolji prijevoz putnika u Kantonu.

- Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje je Ministarstvo započelo u ovoj godini i dovelo do kraja, jer je neophodno da ovaj ugovor prođe osam različitih koraka, kako bi se mogao parafirati. Ovim će naši sugrađani imati komforniju uslugu prijevoza - najavio je ministar Kalem.

Tokom dana, spomenuti ugovor potpisat će i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Naessl jer, zbog specifičnih uslova uzrokovanih koronavirusom, ovo potpisivanje nije organizirano bilateralno - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo