Bosna i Hercegovina     | 27.11.2020. 13:31 |

Borci TK - Poduzeti mjere prema osobama koje mijenjaju historijske činjenice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Dvadeset pet godina nakon masovnog progona Bošnjaka i Hrvata iz sjeveroistočne Bosne i izvršenih masovnih zločina ukljujuči genocid u zoni UN u Srebrenici ponovo su velikosrpski nacionalisti navalili da unište i ovo malo sirotinje što je preživjelo - saopćeno je iz Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK.

Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK zahtjeva da Sud i Tužilaštvo BiH odmah poduzmu mjere prema osobama koji "montiraju razne procese i kupuju lažne svjedoke u pokušaju revizije istine i promjene historijskih činjenica".

- Svi oni za koje postoji bilo kakva sumnja da su uradili nešto protivzakonito neka svoju nevinost dokazuju na Sudu BiH. Žrtvama genocida neće i ne mogu suditi oni koji su izvršili genocid nad Bošnjacima i Hrvatima i danas pokušavaju kroz montirane procese oprati svoju prljavu ratnu prošlost - saopćeno je.

Koordinacija zahtjeva da tužilaštvo BiH odmah preuzme u svoju nadležnost sve predmete koji se odnose na Bošnjake, a da Tužilaštvo u Bijeljini radi na predmetima ratnih zločina koji su počinili pripadnici Policije i vojske RS u izvršenju genocida u julu 1995. godine i teških zločina u 1992. i 1993. godini u srednjem Podrinju.

- Spisak učesnika iz Policije i vojske RS u genocidu s potpunim podacima je preko 19.000 što je sasvim dovoljan broj predmeta za Okružno tužilaštvo. Do sada je Tužilaštvo u Bijeljini otvorilo na desetine predmeta protiv Bošnjaka a niti jedan predmet protiv organizatora i izvršioca genocida, a to je političko i crkveno rukovodstvo u RS-u i pripadnici policije vojske RS - stoji u saopćenju. 

Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK  traži od Suda BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, da zaštite bošnjački narod koji se vratio u RS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana