Svijet     | 27.11.2020. 14:08 |

Indijska poljoprivrednici se sukobili s policijom u New Delhiju tokom protesta

FENA Internet

NEW DELHI, 27. novembra (FENA) - Indijska policija ispalila je suzavac i koristila vodeni top u petak u drugom danu sukoba s poljoprivrednicima koji marširaju u New Delhiju nezadovoljni zbog poljoprivrednih reformi za koje se smatraju da će ih prepustiti na milost i nemilost velikim korporacijama.

Vlasti su na kraju dopustile poljoprivrednicima, od kojih su neki bacali kamenje i razbijali barikade, da uđu u glavni grad pod policijskom pratnjom kako bi izveli demonstracije ovog vikenda.

Policija je rasporedila stotine policajaca na različitim ulaznim tačkama u glavni grad, parkirajući kamione pune pijeska i postavljajući bodljikavu žicu da blokiraju put farmerima, izvještava AFP.

Nevolje indijskih farmera već dugo vremena su u žiži javnosti.

Pitanja poput haotičnih vremenskih prilika zbog klimatskih promjena i sve veći dug  uzrok su samoubistva hiljada poljoprivrednika posljednjih godina.

Zakoni doneseni ranije ove godine znače da poljoprivrednici mogu slobodno prodati svoje proizvode bilo kome po bilo kojoj cijeni, umjesto tržištima pod državnom kontrolom po sigurnim cijenama.

Premijer Narendra Modi pozdravio je ovo kao "potpunu transformaciju poljoprivrednog sektora" koja će osnažiti "desetke miliona poljoprivrednika" i potaći prijeko potrebna ulaganja i modernizaciju.

Ali glavna opoziciona kongresna stranka, koja je na vlasti u sjevernoj državi Punjab odakle su došli mnogi demonstranti, tvrdi da će promjena dati privatnim korporacijama slobodu da eksploatišu poljoprivrednike.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom