Svijet     | 27.11.2020. 10:33 |

Turska odbacila poziv Evropskog parlamenta za sankcije zbog Kipra

FENA Internet

ANKARA, 27. novembra (FENA) - Turska je u petak odbacila poziv Evropskog parlamenta da se uvedu sankcije protiv Ankare zbog nedavne posjete predsjednika Tayyipa Erdogana regiji na sjeveru Kipra, nazivajući ovaj zahtjev "odvojenim od stvarnosti".

U četvrtak se parlament Evropske unije složio s neobavezujućom rezolucijom podrške članici EU Kipru pozivajući čelnike EU da "djeluju i uvedu oštre sankcije" protiv Turske, što je korak koji će vjerovatno ojačati podršku Francuske za sankcije Ankari na EU samitu sljedećeg mjeseca.

Turska je u sporu s članicama EU, Grčkom i Kiprom, zbog istraživanja nalazišta prirodnog gasa u spornim vodama istočnog Mediterana.

Erdogan je 15. novembra izazvao ljutnju Kipra, čija teritorija pokriva južnu polovinu pregrađenog mediteranskog ostrva, posjetom Varoshi, odmaralištu na ostrvu koje je ograđeno i napušteno na ničijoj zemlji od 1974.

Ankara je podržala djelomično ponovno otvaranje Varoshe prošlog mjeseca u potezu koji su kritikovali Sjedinjene Države, Grčka i kiparski Grci.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy osudio je rezoluciju i optužio Evropski parlament da je "pun predrasuda i potpuno odvojen od stvarnosti" po pitanju Kipra, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta