Bosna i Hercegovina     | 27.11.2020. 10:02 |

Okrugli sto 'Gender i policija u BiH' pomogao da se sagleda stanje bh. policije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Okrugli sto "Gender i policija u BiH", koji je pomogao da se sagleda stanje rodne ravnopravnosti u bh. policijskim agencijama te predlože koraci za napredak na tom polju, održan je 19. i 20. novembra na Jahorini u okviru projekta "Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH", koji finansira Evropska unija.

Rukovodioci i predstavnici policijskih agencija sa svih nivoa državne vlasti, predstavnici nevladinih organizacija i akademske zajednice, imali su priliku upoznati se s međunarodnim iskustvima i dobrim praksama u oblasti rodne ravnopravnosti u policijskim strukturama.

Posebno su bila dragocjena iskustva zemalja iz regiona, koja su podijelili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policije Republike Slovenije. Dr. Amrita Kapur, iz Ženevskog centra za upravljanje sigurnosnim sektorom, ukazala je učesnicima da savremene policijske agencije trebaju biti ogledalo cjelokupnog stanovništva, te da je je takav pristup najbolje rješenje za različite sigurnosne potrebe građana. Kapur je istakla da su mješoviti i raznoliki policijski timovi daleko efikasniji u pružanju usluga te da doprinose bogatstvu vještina koje su na raspolaganju policiji u svakodnevnom radu.

Ukazala je da je rodno odgovoran budžet policijskih agencija od presudne važnosti, jer ako nisu osigurana finansijska sredstva, onda se i inicijative za rodna pitanja neće provoditi, saopćeno je iz CSS-a.

Učesnicima okruglog stola bilo je zanimljivo saznati da u slovenačkoj policiji postoje snajperistkinje i pilotkinje policijskih helikoptera. Policijska savjetnica u Službi generalnog direktora slovenačke policije Suzana Rudež ukazala je da žene mogu biti uspješne u različitim policijskim poslovima te da se stereotipi o policiji kao "muškom zanimanju" trebaju odbaciti.

Predsjednica Udruženja "Mreža policijskih službenica" Kristina Jozid istakla je da je ostvarivanje rodne ravnopravnosti u policijskim strukturama dugotrajan proces koji ne može biti riješen preko noći, te da su upravo treninzi, seminari i okrugli stolovi dobar početak za iznalaženje rješenja za ova pitanja.

Iako je došlo do blagog porasta zastupljenosti žena u statusu policijskih službenica zadnjih godina u BiH, a što je, prema odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, još daleko od 40 posto zastupljenosti jednog od spolova u javnim institucijama, Jozid je ukazala da je zabrinjavajući podatak da žena gotovo nema na višim i rukovodećim pozicijama u policijskim agencijama.

Kao mjere za unaprjeđenje stanja u ovoj oblasti, navela je nužnost uvođenja obaveznih edukacija muškaraca i žena u policijskim agencijama u prevazilaženju rodnih stereotipa, te promociju policijskog poziva i žena u policiji sa svrhom privlačenja većeg broja kandidatkinja za prijem u policiju.

Projekt "Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH" finansira Evropska unija s ciljem unaprjeđenja rodne ravnopravnosti u policijskim agencijama, promoviranja uloge žena u policiji, te poboljšanja poštivanja ljudskih prava prilikom primjene policijskih ovlasti. Projekt implementiraju "Centar za sigurnosne studije" Sarajevo, Udruženje "Mreža policijskih službenica" Sarajevo i Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti