Svijet     | 27.11.2020. 08:28 |

Trump kaže da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi Bidena

FENA Internet

WASHINGTON, 27. novembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak  da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, što je najbliže priznanju izbora 3. novembra, čak  i dok je ponavljao neutemeljene tvrdnje o masovnoj prijevari birača.

Razgovarajući s novinarima na praznik Dana zahvalnosti, republikanac Trump je rekao da ako Elektorski kolegij formalno potvrdi demokratu Bidena - koji bi trebao položiti zakletvu 20. janura , da će otići iz Bijele kuće, prenosi Reuters.

Na pitanje bi li napustio Bijelu kuću ako Elektorski kolegij glasa za Bidena, Trump je rekao: „Svakako da hoću. Svakako hoću. I ti to znaš. "

No Trump je rekao da će mu biti teško priznati jer "znamo da je došlo do masovne prijevare".

"Bili su to namješteni izbori ... na najvišoj razini", insistirao je Trump u govoru u Bijeloj kući, dok i dalje nije pružao konkretne dokaze za svoje tvrdnje o široko rasprostranjenim nepravilnostima u glasanju.

Biden je na izborima pobijedio s 306 glasova elektora, mnogo više od 270 potrebnih, prema Trumpovih 232. Elektorski kolegij će se sastati 14. decembra, a elektori uglavnom glasaju na osnovu rezultata u svojim državama. Biden je također ispred Trumpa za više od šest miliona  u javnom prebrojavanju glasova.

Trump je do sada odbio u potpunosti priznati svoj poraz, premda se ranije ove sedmice, a pod pojačanim pritiskom vlastitih republikanskih redova, složio da Bidenov proces tranzicije službeno počne.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!