Svijet     | 26.11.2020. 13:37 |

Izrael zabilježio preko hiljadu novozaraženih prvi put nakon nekoliko sedmica

FENA Internet

TEL AVIV, 26. novembra (FENA) - Po prvi put u više od četiri sedmice, broj dnevnih slučajeva  novozaraženih koronavirusom u Izraelu premašio je 1.000.

Ministarstvo zdravlja objavilo je u četvrtak da je u prethodna 24 sata registrovano 1.069 novih slučajeva. Posljednji put dnevni broj bio je veći 21. oktobra, kada je zabilježeno 1.172 novozaraženih u 24 sata.

Porast broja slučajeva podudara se s većim brojem obavljenih testiranja. U posljednja 24 sata, provedeno je nešto manje od 60.000 testova, s pozitivnim odnosom testova 1,8 posto, slično kao i prethodnih dana.

Izrael, sa devet miliona stanovnika, bio je relativno uspješan u sprečavanju širenja koronavirusa tokom proljeća, dijelom zahvaljujući strogim vladinim mjerama koje su bile uvedene na samom početku pandemijske krize.

Ali broj slučajeva infekcija je tokom ljeta naglo povećan kako su se restrikcije ublažaval. Vlada je sredinom septembra uvela drugi lockdown. Od sredine oktobra, vlada je ponovo počela polako da ublažava mjere.

U Pojasu Gaze, s otprilike dva miliona stanovnika koji žive u skučenim uslovima s lošom infrastrukturom, situacija je zabrinjavajuća.

Prema podacima od četvrtka, otprilike svaki četvrti test na koronavirus bio je pozitivan: u roku od 24 sata registrovano je 656 novih slučajeva.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice upozorava da je zdravstveni sistem u priobalnom području na rubu kolapsa s obzirom na veliki broj zaraza.

Širenje virusa u Gazi u početku je bilo minimalno, ali posljednjih sedmica zabilježen je veliki broj zaraženih, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'