Bosna i Hercegovina     | 26.11.2020. 12:32 |

Arnaut: Imena ulica nazvanih po kolaboracionistima zamijeniti imenima pravednika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je Inicijativu kojom se traži od nižih nivoa vlasti da imena ulica, trgova, škola i drugih javnih površina nazvanim po osobama koje su djelovale na strani, sarađivale ili na drugi način podržavale ili opravdavale okupacijske nacističke i fašističke snage tokom Drugog svjetskog rata, zamijene s imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao 'Pravednici' među narodima od Yad Vahem centra u Jerusalemu. 

Kako se u obrazloženju navodi, na sramotu cijele Bosne i Hercegovine, te pogotovo lokalnih zajednica u kojim se takvi nazivi nalaze, danas postoje ulice, trgovi, parkovi, škole koje nose imena poput Mile Budaka, Draže Mihailovića, Osmana Rastodera, Rade Radića, Sulejmana Pačariza, Jure Francetića, Mustafe Busuladžića, Lorković-Vokića, Uroša Drenovića, Ive Zelenike Tovarnika, Dragiše Vasića, Avdage Hasića, Stevana Moljevića, Huseina Đoze, Đure Spuževića, Muhameda Pandže, Rafaela Bobana, Pavela Đurišića i slično. 

- Istovremeno, iako je 49 osoba iz Bosne i Hercegovine proglašeno Pravednicima među narodima od Yad Vashema, nakon što je utvrđeno da su riskirajući svoje živote spasili sugrađane od sigurne smrti tokom Holokausta, samo po rijetkim su nazvane ulice u našoj zemlji - navodi Arnaut. 

On je podcrtao da bi se upravo zamjenom naziva povezanim sa kolaboracionistima s imenima osoba koje su u najmračnijim momentima evropske istorije promovirale osnovne ljudske vrijednosti poslala jasna poruka o vrijednostima koje naša zemlja baštini, te ukazuje na poruku koju bi poslao Mostar ukoliko bi "ulicu nazvanu po Juri Francetiću - ustaškom zapovijedniku tzv. Crne Legije - zamijenio imenima Franje i Lidije Griner, koji su spasili Alisu Werdisheim, čiji su roditelji, brat blizanac i baka ubijeni u Holokaustu".

Sarajevo bi, ističe se, poslalo istu poruku ako bi "ulicu koja nosi ime Sulejmana Pačariza, komandanta jedinice SS Polizei-Selbstschutz-Regiment Sandschak, nazvalo po porodici Hardaga - Mustafi, Zejnebi, Izetu i Bahriji - koji su porodicu Kabilo spasili sigurne smrti", kao i da bi Bijeljina to uradila "ako bi Trg Draže Mihailovića, četničkog komandanta, zamijenila imenom Riste Ristića, koji je spasio brojne Jevreje Bijeljine od ustaša i nacista". 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana