Kultura     | 26.11.2020. 11:10 |

Izložbom slika Lazara Drljače otvoreni "Dani Zaima Muzaferije"

FENA Nermina Omerbegović

VISOKO, 26. novembra (FENA) - Manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" posvećena tom filmskom, televizijskom i teatarskom glumcu  otvorena je u srijedu u  u Zavičajnom muzeju Visoko izložbom slika Lazara Drljače.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženje "Ars Tragovi" Visoko, organizatora manifestacije Rasim Kadić kaže da je ta manifestacija otvorena izložbom Lazara Drljače kako bi se ovom prilikom obilježila i 50-ta  godišnjica smrti tog osebujnog slikara.

- Ovom smo izložbom kroz izabrana  33 djela iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Galerije Bosanski Novi /Novi Grad, njegovog rodnog mjesta, te Zavičajnog muzeja Konjic, gdje je najduže živio i umro, kao posljednji bosanski bogumil, povezali kulturom cijelu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Kadić za Fenu.

U okviru manifestacije „Dani Zaima Muzaferije" u ranijim godinama su bila izlagana djela: Gabriela Jurkića, Behaudina Selmanovića, Ismeta Mujezinovića, Mehmeda Klepe, Romana Petrovića.

U programu manifestacije prikazan je  dokumentarni film "Džemo", u režiji Lejle Kajić i Davorina Sekulića, u produkciji Klix-a za AJB DOC.

-Večeras se u Galeriji LIKUM 76 u Visokom otvara godišnja likovna Izložba - Visočki likovni susreti, kao samostalni projekat u okviru manifestacije, i kao potvrda rada odličnih visočkih slikara i umjetnika i jedne od najaktivnijih galerija u Bosni i Hercegovini - kazao je Kadić.

On je za kraj manifestacije najavio i izvedbu predstava  "Moji ljubavni jadi", pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, Srbija, te premijernu  "Noć bogova", po tekstu Mire Gavrana, u izvođenju visočkog Teatra TOTAL, i u režiji Jesenka Muzaferije, Zaimovog sina.

 -U  skladu sa naredbama zbog COVID - 19, broj pojetilaca je ograničen na 30, ali smo sinoćnje otvorenje uživo prenosili na faacebook profilima dva visočka portala - Visoko.co.ba, i Magazin.plus, a program je pratilo više od 6.000 osoba, uključujući i mnoge Visočane širom svijeta...što nam je posebno drago - dodao je Kadić.

 Zaim Muzaferija rođen je 9. marta 1927. godine u Visokom gdje je i umro u 76. godini. Bio je bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac, a radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika. U njegovom rodnom gradu od 2003. godine održava se manifestacija "Dani Zaima Muzaferije".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!