Ekonomija     | 26.11.2020. 10:00 |

Francuska naredila IT firmama da plate porez uprkos američkoj prijetnji carinama

FENA Internet

PARIZ, 26. novembra (FENA) - Francuska će zahtijevati od velikih tehnoloških kompanija da plate porez na digitalne usluge, što je potez koji će najvjerovanije izazvati odmazdu predsjednika Donalda Trumpa i uvesti dolazeću administraciju SAD-a u još jednu trgovinsku borbu.

Porez od tri posto na prihod od digitalnih usluga u toj zemlji uveden je prošle godine, ali francuska vlada je obustavila naplate dok su vođeni pregovori o širem preustroju globalnog poreznog sistema u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji nisu doveli do napretka.

- Kompanije su primile poreznu obavijest za ovu godinu - objavilo je Ministarstvo finansija u srijedu. Google, Facebook i Amazon su među kompanijama iz SAD-a koje će morati platiti porez, koji se odnosi na kompanije s globalnim prihodom višim od 750 miliona eura.

Taj potez mogao bi biti uvod u prekoatlanski sukob prije nego što Trump napusti dužnost.

Njegova administracija - koja se povukla iz razgovora o OECD-u u junu - obećala je da će se osvetiti ako Francuska uvede porez, a mogla bi u odmazdi uvesti carine na 1,3 milijarde dolara vrijednu francusku robu već 6. januara, javlja CNN.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana