Bosna i Hercegovina     | 25.11.2020. 18:14 |

Okruglim stolom 'Pandemija nasilja nad ženama' počela kampanja 16 dana aktivizma

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Udruženje "Zaboravljena djeca rata" organiziralo je danas okrugli sto o temi "Pandemija nasilja nad ženama" povodom obilježavanja 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Predsjednica Udruženja Ajna Jusić kazala je da je ovim događajem otvorena kampanja "16 dana aktivizma", a cilj skupa je da se ukaže na problem nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini kao i na to kako se žene koje su preživjele silovanja suočavaju s pandemijom koronavirusa.

Posebno je ukazala na izuzetnu važnost postojanja psihološke i stručne pomoći za građanke BiH općenito, a takva podrška posebno je važna za žene koje su preživjele neki oblik nasilja.

Kampanja će trajati do 10. decembra kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava u okviru koje će biti organizirani brojni događaji kojima će se ukazati na činjenicu da bez obzira o kojoj kategoriji se društva radi da se ne smiju narušavati ljudska prava.

- Nakon što se završi šesnaestodnevna kampanja radit ćemo na različitim izvještavanjima o kategorijama marginaliziranih grupa u društvu jer na taj način želimo pokazati da se treba baviti zaštitom ljudskih prava i mimo određenih datuma - pojasnila je Jusić.

Aktivistkinja Fondacije CURE Vedrana Frašto podvukla je da je namjera tokom 16 dana kreirati siguran prostor gdje će se razgovarati o problemu rodno zasnovanog nasilja i problemima koji nastaju ukoliko se adekvatno na ta pitanja ne odgovori.

- Ova 2020. godina kada nas je zadesila pandemija Covida-19 pokazala je da postoji dodatno povećanje rizika od rodnozasnovanog nasilja. Desile su kampanje "ostanimo kod kuće" uz pretpostavku da je to sigurno mjesto za zaštitu od zaraze, ali mnogim ženama u BiH i širom svijeta dom ne predstavlja siguran prostor - dodala je Frašto.

Upozorila je da njima upravo dom predstavlja prostor u kojem se događa nasilje i kampanjom zatvaranja u kuće i fizičkim distanciranjem osobe koje preživljavaju nasilje zatvaramo s počiniteljima nasilja što je dodatna i otežavajuća okolnost.

- Pri tome državne nadležne institucije ne pružaju mehanizme zaštite od nasilja. Jedna od važnih stvari koje treba istaći je da se kampanja "ostani kod kuće i budi zaštićen" odnosi na neke privilegije jer žene često nemaju privilegiju ostanka kod kuće budući da su one te koje su bile na prvim linijama u borbi protiv Covida-19. One su radnice koje rade u trgovinama, čistačice u bolnicama, njegovateljice, doktorice i samim tim dodatno se izlažu zarazi - podvukla je Frašto.

Ukazala je i na problem povećanja broja obaveza u kući za žene budući da su zatvorene škole, tu je i dodatno održavanje higijene, a sve to uzrokuje povećan stres i pitanje ekonomske nesigurnosti.

Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja na temelju roda nastalo je inicijativom Svjetskog instituta za žensko liderstvo 1991. godine i koristi se kao organizirana strategija koja ujedinjuje pojedince i organizacije širom svijeta koko bi se podigla svijest i ukazalo na važnost sprečavanja pojave odnosno prevencije i uklanjanja posljedica nasilja nad ženama i djevojčicama.

Podršku toj inicijativi civilnog društva pružio je i sistem Ujedinjenih nacija kroz poziv kampanjom UniTe kojom su 2014. godine pozvane vlade, sve UN-ove i organizacije civilnog društva te pojedinci širom svijeta da skrenu panju okoline i javnosti o pitanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kako je na današnjem panelu istaknuto, nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja kršenje ljudskih prava i počinje dobijati pandemijske razmjere jer se odvija u javnim i privatnim prostorima bilo kod kuće ili na ulicama, u institucijama i organizacijama, u miru ili u ratu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti